Otvorena pita s višnjama
Sastojci: 10 g kvasca, 1 dl mlakog mleka, 250 g brašna, 20 g maslaca, 1/2 razmućenog jajeta, 1/2 kašičice soli, kašika šećera Fil: 1 kg višanja bez koštica, 150 g šećera, 4 kašike, malo prezli.
Priprema: Razmutite s kašikom šećera i ostavite 10 minuta da naraste. U brašno dodajte nadošli kvasac, maslac, pola izmućenog jajeta i pola kašičice soli, pa zamesite glatko testo. Umotajte u plastičnu foliju i ostavite na toplom mestu 40 minuta da naraste. Dok testo raste, napravite fil od višanja koje ćete malo prokuvati s 2 dl vode i 150 g šećera. Gustin razmutite s malo vode, sipajte u višnje i sve još malo prokuvajte dok se masa ne zgusne. Ostavite da se prohladi, zatim odvojte 3/4 testa i razvucite testo kojim ćete pokriti dno i stranice tepsije. Dno testa izbodite viljuškom i pospite prezlama. Zatim sipajte u masu od višanja. Ostatak testa razvucite i isecite uske trake od kojih ćete kasnije napraviti rešetku koju cete staviti preko fila. Na kraju pitu pospite sitnim šećerom i pecite na 180 stepeni.
Vreme pripreme: oko 25 minuta.
lisa.rs/Milja Lukić