Gurmanski obrok od jaja, slanine, sosa i peciva i još koječega. Ovi ukusni zalogaji se lako pripremaju i pravi su ukras trepeze.
Pikantna punjena jaja
Sastojci
6 tvrdo kuvanih jaja
60 ml grčkog jogurta
kašika senfa
so, biber
slatka mlevena paprika
Priprema
1. Kuvana jaja oljuštite i prepolovite. Izvadite žumanca i stavite ih u činiju i pomešajte s grčkim jogurtom, senfom, a zatim posolite i pobiberite.
2. Smesom od žumanaca punite belanca, pospite preko mlevenu papriku i dekorišite po želji.
Pikantna kajgana sa paradajzom
Sastojci
1 crni luk, manji
1 seckana ljuta papričica
malo putera
4 umućena jaja
malo mleka
šaka seckanog paradajza
lišće korijandera
tost
Priprema
1. U tiganj stavite puter da se otopi, pa u njemu omekšajte luk i papričicu. Zatim dodajte umućena jaja i malo mleka. Kada je skoro pečeno, dodajte šaku seckanog paradajza i malo seckanih listića korijandera.
2. Po želji možete dodati malo origana. Rasporedite ljutu kajganu na tost hleb i služite.
Jaja Benedikt
Sastojci
8 jaja + 4 žumanceta
4 kašičice soka od limuna
8 režnjeva slanine
4 zemičke, prepolovljene
malo Vorčester sosa
prstohvat bibera
prstohvat soli
kašičica sirćeta
kašika vode
200 g putera + 2 kašike
Priprema
1. Naravite sos holandez – na pari istopite žumanca, sok od limuna, biber, Vorčester sos i kašiku vode. Sve promešajte i dodajte dve kašike putera. Ako sos počne da se zgušnjava, dodajte još vode. Mešajte dok se puter ne istopi i dodajte so.
2. Napunite šerpu vodom i zagrejte je dok ne počne da struji, a zatim dodajte sirće. Polako razbijte jaja i stavite u vrelu vodu. Jaja bi trebalo da se poširaju oko 1,5 do 3 minuta. Izvadite jaja iz vode pomoću kašike sa rupicama i stavite ih na topao tanjir. Pogledajte i Kako poširati jaja.
3. Dok se jaja poširaju, ispržite slaninu i zagrejte pogačice.
4. Na zagrejane polovine pogačica namažite puter, pa stavite preko slaninu i poširana jaja. Prelijte pripremljenim sosom i dekorišite po želji.