Tradicionalna kuhinja Norveške foto Pixabay

Rokt Laks (dimljeni losos) je zapravo norveški specijalitet koji je danas prepoznatljiv gotovo svugde u svetu. Smatra se da je ovo jelo najviše doprinelo popularnosti nordijske kuhinje ,a riba je tako popularna u ovim krajevima da se koristi čak i za pravljenje kolača. Ta poslastica se zove fiskekaker, piše Oklagija.

U ovoj zemlji je početkom 20. veka bilo uobičajeno da se konzumira meso od kita, koje se koristilo kao zamena za goveđe meso. Danas se ipak konzumira daleko manje nego tada.

reklame

Lutefisk, ilite jelo od osušene ribe je danas ponos mnogih Norvežana, a ustvari je prvi put napravljeno iz jednog razloga – nije kvarljivo i može da “preživi” dugu zimu tokom koje mnoge mrzi da kuvaju.

Godišnje se iz Norveške izveze blizu milion tona ribe, što je treći po redu izvoz odmah nakon gasa i metala.

Čak 80% stanovnika Norveške jede za doručak specijalnu vrstu hleba koja se zove grovbrod.

Norvežani obožavaju picu – u marketima širom zemlje se godišnje proda čak 48 miliona komada smrznute pice.

U ovoj zemlji se pivo može kupiti u gotovo svakoj radnji, dok se vino i žestina mogu naći isključivo u specijalizovanim prodavnicama koje se nazivaju Vinmonopolet. Još jedna zanimljivost vezana za alkohol – zabranjeno je proizvesti piće sa više od 22 procenta alkohola.

Norvežani obožavaju kafu, prosečan norvežanin godišnje popije oko 10,7 kilograma kafe!

Najpoznatiji norveški sir se zove brunost i godišnje se proizvede oko 4kg ovog sira po glavi stanovnika.
Hrana je toliko skupa u Norveškoj da mnogi prelaze granicu kako bi kupili jeftinije namirnice u susednoj Švedskoj.

Oklagija

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.