Markiza ili šarlota, kako je ko zove, svojim ukusom oduševljava i one najizbirljivije
SASTOJCI
3 pakovanja piškota ili 300 gr
9 jaja
200 gr šećera u prahu
100 gr kristal šećera
250 gr margarina
250 gr čokolade
mleko za umakanje piškota, oko 200 ml
za gornji sloj: 400 ml slatke pavlake, u pola dodati 2 kašike čokoladnog krema,piše domacirecepti.net.
Priprema
Ulupati žumanca sa 100 gr kristal šećera i staviti na paru da se kuva. Kuvati 12 minuta od trenutka kada voda provri ispod šerpe. Posle 12 minuta dodati izlomljenu čokoladu i mešati da se otopi, zatim skloniti sa vatre da se hladi.
Ulupati margarin sobne temperature sa 100 gr šećera u prahu. Margarinu dodati ohlađen krem sa čokoladom i sve umutiti. Na kraju ulupati belanca sa 100 gr šećera u prahu u jaku i sjajnu penu. Polako belanca dodati prethodno umućenom kremu. Dodati pola, umutiti najsporijom brzinom miksera, pa dodati drugu polovinu i umutiti opet. Ne mutiti predugo.
U krugli kalup slagati uspravno piškote. Umočite u mleko stranu koja nema na sebi šećer i tu stranu stavite na spoljnu stranu kalupa. Kada poslažete okolo umačite piškote i poslažite po dnu. Istresti celu smesu krema i poravnati.
Tortu ostaviti 2 sata u zamrzivač. Izvaditi staviti na tacnu pa skinuti obruč. Torta odlično stoji i bez trake (samo radi dekoracije).
Umutiti slatku pavlaku, pa pola premazati preko fila, a u ostatak dodati čokoladni krem. Poslužiti posle nekoliko sati da piškote omekšaju. Prijatno!
Autor: domacirecepti.net