Terapeuti za ljubavne probleme tvrde: Ova navika u vezi ili braku najčešće uzrokuje prevaru

0
580
Terapeuti za ljubavne probleme tvrde: Ova navika u vezi ili braku najčešće uzrokuje prevaru

Prema iskustvu mnogih terapeuta specijalizovanih za probleme ljubavnih parova, jedna navika najčešće je uzročnik prevare.

Radi se o – izbegavanju konflikta. Mnogi od nas držaće u sebi sva svoja osećanja, a to postaje posebno štetno ako su u pitanju negativne emocije, sumnje ili problemi. Iako mislimo da guranjem tih negativnih osećanja pod tepih u želji da izbegnemo raspravu ili svađu radimo dobru stvar, u određenom trenutku partneru ćemo početi da prebacujemo probleme o kojima zapravo nikada nismo otvoreno raspravljali.

Umesto da se okrenu otvorenoj komunikaciji, partneri se najčešće okrenu drugoj osobi i tada dolazi do neverstva.

Stručnjaci smatraju da se jedino iskrenim razgovorom može sprečiti preljuba, a pre tog razgovora sami sebi moramo postaviti sledeća pitanja:

1. Postoji li nešto što ne mogu lako podeliti sa partnerom?

2. Zašto se bojim da podelim to sa njim?

Pročitajte i  Pamet u glavu, sestro: 5 stvari koje nikako ne treba da radiš za muškarca, snaći će se on i bez tebe

3. Šta mi je zapravo potrebno od njega, a ignorišem to?

4. Šta je ključna stvar za moje dobro, a ne dobijam to od njega?

Konflikt nije uvek loš i prirodno je da do njega dođe, stoga ga se ne smemo bojati niti ga izbegavati jer zahvaljujući njemu obe strane često dobiju priliku da saznaju koji faktori u vezi stvaraju problem. Ako ga pak izbegavamo, lako dolazi do zameranja i prezira.

Ugledni psiholog Džon Gotman, profesor na Univerzitetu Vašington i osnivač Instituta Gotman koji više od 40 godina proučava ljubavne odnose, upravo prezir smatra najvećim neprijateljem brakova i veza.

Taj negativan osećaj neodobravanja popraćen ljutnjom i odbacivanjem mnogo je gori od klasične frustriranosti jer prezir ukazuje na to da partner na vas ne gleda kao na nekog jednakog sebi, već smatra da vredite manje.

zadovoljna.dnevnik.hr