Tajne ženskog mozga
Tajne ženskog mozga

Tajne ženskog mozga: Za bolje razumevanje nežnijeg pola, evo činjenica koje bi muškarci trebalo da znaju.

 

Iako svako civilizovano društvo nastoji da uvede ravnopravnost polova, nauka sugeriše da su razlike među njima prirodne. Jedna od zabluda je i da su muški i ženski mozak isti. Međutim, tvrde neuropsihijatri, uniseks mozak ne postoji. Zato, da bi bolje razumeli nežniji pol, evo nekoliko činjenica o ženskom mozgu koje bi svaki muškarac trebalo da zna.

Dva puberteta

reklame

Niko to ne želi, jer donosi fizičke i hormonalne promene koje ne samo da stvaraju čudna raspoloženja nego i povlače pitanja o sopstvenom identitetu. Žene prolaze kroz „drugi pubertet” koji se naziva još i menopauza, a počinje u 40-im. Počinje oko 43. godine, a svoj vrhunac doseže u 47, 48. godini. Tokom ove tranzicije, ženski hormoni toliko lude, da njeno raspoloženje može da bude poput onog kod tinejdžera. Trajanje menopauze varira od dve do devet godina, a većinu napušta nakon 50.

Lako se hladi

Ženski libido se mnogo lakše naruši od muškog. Da bi se žena oraspoložila i došla do orgazma, određena područja mozga moraju da budu ugašena. A bilo koja stvar može ponovo da ih „upali”. Studije su pokazale da žena može da odbije muškarca zato što je ljuta, oseća nepoverenje, ili čak zbog toga što joj je hladno na stopalima. Trudnoća, briga o deci i menopauza takođe imaju uticaj na ženski libido. Najbolji savet za muškarce? Planirajte. Za muškarce, predigra je nešto što traje tri minuta pre seksualnog čina. Za žene, to je sve ono što se događa u poslednja 24 časa.

Reaguje drugačije

Studije o muškom i ženskom mozgu pokazale su da drugačije reaguju na bol i strah. Ženski mozak osetljiviji je na ove nadražaje. Ne samo da je osetljiv na male količine stresa, nego teže funkcioniše kada je reč o većoj količini istog. Zato su žene sklonije depresiji, posttraumatskom stresu…

(nastavak na sledećoj strani)

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.