Aparat koji priprema obrok za samo 30 sekundi!

Da li ste znali da se u tehnologiji ishrane događa prava mala revolucija? Izraelski tim naučnika napravio je aparat sličan replikatoru iz Zvezdanih Staza, koji priprema obrok za pola minuta.

Ok… možda nije toliko poput slavnog replikatora, već više poput mikrotalasne apgrejdovane tako da pravi različte kombinacije od određenog broja sastojaka…

Radi se o spravi koja neodoljivo podseća na aparat za kafu. Ime joj je Džini i može da proizvede sve što vam padne na pamet koristeći dehidrirane sastojke.

reklame

Uz pomoć aplikacije prilagođene za vaš mobilni telefon listate jelovnik i birate željeni obrok, a mogućnosti su skoro neograničene.

Od čokoladnog suflea, preko vegetarijanskog obroka do mesa i krompirića, Džini može da napravi sve što vaša tiba poželi… Može da izađe u susret i specifičnim potrebama, kao što su verzije obroka bez šećera i glutena.

Iz kompanije koja je proizvela Džini saopštavaju da su svi dehidrirani sastojci koje aparat koristi u pripremi hrane prirodni i da ne sadrže aditive.

Na pritisak dugmeta, aparat počinje da dodaje tečnost u sastojke, meša ih, kuva ili peče.

Kao inspiracija za ovakav proivod je poslužio replikator iz legendarne naučno – fantastične serije “Zvezdane Staze”.

Izraelski vrhunski kuvari već rade na kreiranju novih recepata za ovaj “replikator” i proširenju menija, a radi se na tome da u budućnosti sam aparat može da predviđa potrebe vašeg organizma i u skladu s tim vam predlaže obroke.

Predviđa se da će ovaj aparat uskoro dospeti u prodaju i da će koštati par hiljada dolara.

U kompaniji se nadaju da će Džini doprineti borbi protiv gladi u svetu, pošto sastojci koje koristi imaju mnogo duži rok trajanja od hrane i prehrambenih proizvoda koji su danas u upotrebi, pa će onima koji žive u ugroženim područjima isporučivati svežije i zdravije namirnice.

Naročitu korist od “replikatora” ipak mogu da očekuju posade prekookeanskih brodova, vojska, putnici u svemir i loše domaćice.

Naravno da Džini neće potpuno zameniti tradicionalno pripremanje hrane, ali se u kompaniji nadaju da će ljudima znatno olakšati život.

Video možete da pogledate na YouTube, klikom na na ovaj link!

 

besnopile.rs
izvor: reuters.com

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.