SUNČICE NA VAŠEM BALKONU: Tropski cvet koji obožava sunce i ne traži mnogo nege
Gazanije u saksiji / foto: besnopile.rs

Gazanija je poznata pod raznim imenima – mini gerber, sunčica, Afrička bela rada… U ovdašnjim klimatskim uslovima se gaji kao jednogodišnja biljka, iako je zapravo višegodišnja. Ovoj biljci prija mnogo sunca i toplote i zato je idealan izbor za osunčana mesta u vašoj bašti, vrtu, na terasi.

Gazanija je endemična biljka suptropske i tropske Južne Afrike, dakle, raste kao samonikla biljka samo u ovom predelu, i to od niskih peščanih ravnica pa sve do visokih planinskih livada. Cvetovi gazanije promera su oko 10 cm i obično imaju tamniji krug oko središnjeg dela cvieta, dok neki tipovi mogu imati i uzdužne pruge po laticama.

Boja cvetova gazanije varira od bele, krem, žute, zlatno-žute, narandžaste pa sve do veoma tamno-crvene, bledo do tamno ljubičaste – a moguće su i različite varijacije navedenih boja. Cvetovi stoje na cvetnim drškama koje su visine do 25 cm i zatvaraju se za vreme tmurnih i oblačnih dana i predveče – što je razlog zašto nisu pogodni kao rezano cveće.

reklame

Listovi gazanije su prizemni, izduženi, ponekad resasto ili šiljasto urezani, celovitog ili nazubljenog ruba i često prekriveni sivim prstenastim dlačicama; preko noći se listovi uzdižu prema gore.

SUNČICE NA VAŠEM BALKONU: Tropski cvet koji obožava sunce i ne traži mnogo nege

U svom prirodnom staništu, gazanija je trajnica koja može cvetati više godina, a kod nas se, kao što smo već naglasili, najčešće uzgaja kao jednogodišnja, zato što nije otporna na niske temperature koje vladaju preko zime. Isključivo u toplijim krajevima, gde se zimi temperatura ne spušta ispod 0°C i gde nema previše vlage preko zime, neke sorte gazanija se mogu uzgajati i više godina za redom. Ukoliko odlučite da je gajite u saksiji, a živite na sunčanoj strani, moguće je da će vam preživeti zimu u kućnim uslovima i sledeće godine biti još bujnija, a cvetovi mogu dobiti još jedan red latica.

SUNČICE NA VAŠEM BALKONU: Tropski cvet koji obožava sunce i ne traži mnogo nege

Gazanije uzgoj

Ako ste zainteresovani za uzgoj gazanije, treba da znate da ovo cveće voli sunčana i topla mesta. Treba je posaditi na osunčanim vrtnim gredicama, cvetnim loncima i terasama, a senka im odgovara samo u kasnim popodnevnim časovima. Raskošni cvetovi se pojavljuju početkom leta do početka jeseni.

Posadite je onda kada temperatura ne spada ispod 10°C. Gazanija voli direktne sunčeve zrake, jer manje svetlosti znači slabije cvetanje i slabije biljke koje su osetljivije na štetočine i bolesti.

SUNČICE NA VAŠEM BALKONU: Tropski cvet koji obožava sunce i ne traži mnogo nege

Nega i održavanje:

Nega gazanije ne obuhvata mnogo toga, osim zalivanja. Iako su otporne na sušu, očekujte više cvetova i veće cvetove kad ih zalivate. Čak i cveće otporno na sušu će imati koristi od vode, a gazanija bolje od većine. Samo vodite raačuna da se zemlja osuši između zalivanja. Dobro održavane odrasle biljke su obično veoma otporne na sušu.

Gazaniju je najbolje posaditi u lagano, peskovito i dobro drenirano (propusno) zemljište.
Prihrana tekućim đubrivom, kada su upitanju biljke u cvetu, se vrši na svake dve nedelje, kao i uklanjanje precvalih cvetova, što će znatno produžiti period cvetanja biljke i povećati broj cvetova koji će procvetati na biljci.

Zbog svog kompaktnog rasta, gazanija se sadi i u saksije prečnika 15 cm ili više, jer ima veliko korenje.

Može se gajiti i na obali mora, s obzirom da joj odgovara i siromašno, peskovito zemljište, a ne smeta joj ni koja kap slane morske vode. Ipak, najbujnije postaju na bogatom tlu i uz redovno zaliivanje.

Pet frendli

Ova biljka je pogodna za gajenje čak i ako posedujete kućne ljubimce. Nije otrovna ni za ljude, ni za životinje, a mačke ne vole da je grickaju, pošto su joj listovi prekriveni iglicama.

cajeviza.net / besnopile.rs

loading...