Prokletstvo crne magije

Kao i kod mnogih naroda koji su od predaka nasledili određene magijske rituale, tako i u slovenskoj kulturi i dalje egzstiraju moćni obredi.

Magija ima hiljadugodišnju tradiciju, te se nikad neće iskoreniti. Ljudi jednostavno osećaju potrebu da zavire u prošlost, da se zaštite od negativnih energija i zlih duhova, ali i da privuku sreću i izobilje, ostvare želju… Jer, magija nije ništa drugo do usmeravanje energija koje su nevidljive oku, a koje mogu uticati na sudbinu, piše magicnazona.rs.

ljubav

Magični predmeti

reklame

U slovenskoj magiji postoje predmeti bez kojih je gotovo nemoguće zamisliti neki ritual. To su prvenstveno one stvari koje su se nekad nalazile u svakom domu: vreteno, ogledalo, češalj, peškir… Naravno, iscrtavali su se po odeći i nekim predmetima određeni ornamenti koji su, u stvari, sadržavali moćne magijske formule. Ti ornamenti takođe su se stvaljali na kuće, štale, a kasnije i na zgrade, gde se i danas mogu videti.

Kolovrat

Kolovrat

Jedan od najpoznatijih simbola jeste kolovrat. Indoevropski narodi, među kojima su i Sloveni, pridavali su veliki značaj ovom krstolikom obliku. Svastika, u slovenskom svetu poznata kao kolovrat, predstavlja sveti simbol od velikog značaja za ranoslovenske kulture. Kolovrat simbolizuje beskonačnost i cikličnost istorije i večnog sukoba dobra i zla. Kolovrat je i simbol sunca, koje nam daje toplotu i život. I drugi narodi koristili su svastiku (kolovrat): Rimljani, Germani, Kelti, Indijci, Iranci… I svima je njima ovaj simbol bio svet…

…nastavak na sledećoj stranici…

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.