Veoma je teško održati vitku liniju i hraniti se zdravo kada smo primorani da jedemo van kuće.
Masna i nezdrava hrana vreba i mami iz svakog ćoška. Ipak postoji par trikova da izbegnete unos suvišnih šećera, masnoća i kalorija, čak i kada svakoga dana ručate u restoranu.
Radi se o nekim naizgled sitnim i nevažnim navikama, koje ipak čine veliku razliku na duže staze.
Kako treba čitati meni:
a) Od početka do kraja
b) Prvo pročitati poslednju stranu
c) Pitati konobara
Tačan odgovor je pod c – pitati konobara.
Većina ljudi jednostavno prelista poslednjih par stranica i tako odmah uoči šnicle, pljeskavice i ostale gurmanluke, a preskoči sve zdrave opcije. Pored toga, mnogo toga što možete naručiti uopšte i nije u meniju.
Uvek je najbolje pitati konobara za lajt varijantu kvalitetnog obroka. Zabluda je da su u restoranima samo salate zdrave i dijetalne. Čak i one mogu sadržati mnogo dodatih masnoća i šećera. S druge strane, neka jela za koja mislite da su teška, mogu biti izuzetno zdrava sa par malih izmena u porudžbini.
Gde treba sedeti:
a) za stolom pored prozora
b) u separeu
c) blizu šanka
Tačan odgovor je pod a – pored prozora
Istraživanje je pokazalo da ljudi koji se hrane zdravije pretežno sede pored prozora u restoranima. Ukoliko sedite blizu šanka ili u separeu, šanse da naručite i dezert nakon obroka su veće za 80 posto.
Kako je najbolje odabrati sa švedskog stola:
a) Odmah uzeti manji tanjir
b) Prvo dobro osmotriti sve što je u ponudi
c) Sedeti leđima okrenut hrani
d) sve nabrojano
Odgovor je d – sve nabrojano.
Mršavi ljudi mnogo toga rade drugačije od gojaznih. Njih ne obuzima “groznica” čim vide hranu i ne navaljuju da sipaju u tanjir sve što im padne pod ruku, već staloženo prilaze stolu, odmeravaju ponuđeno i biraju šta im se najviše dopada. Ne pretrpavaju tanjir u želji da sve probaju i da im nešto slučajno ne promakne i kada jednom odaberu, udaljavaju se od švedskog stola, kako bi na miru uživali u hrani.
Sledeći put kada budete jeli van kuće, imajte ove sitne trikove na umu.
izvor: huffingtonpost.com