ŠTA SE RADI ZA KATOLIČKI BOŽIĆ
ŠTA SE RADI ZA KATOLIČKI BOŽIĆ

ŠTA SE RADI ZA KATOLIČKI BOŽIĆ: Neki jedva čekaju Božić, dok drugi ne mogu da dočekaju Novu godinu! Nekako uvek ispada da je veća radost u iščekivanju nego u samom događaju. Tako je i Badnje veče zapravo dan kada se događa najviše “akcije”. Valja okititi božićno drvo, pripremiti jela, uviti poklone i na kraju cele priče poći na počinak.

Na Božić se onda – odmaramo. I čestitamo jedni drugima Isusov rođendan.

Badnje veče se kod raznih naroda različito i zove. U našim krajevima je Badnje veče ili Badnjak, jer se u toj noći do ognjišta donosio golem panj, zvan badnjak ili banjak.

reklame

Pođemo li od germanskih i anglikanskih jezika, varijacija je od Božićne večeri do Svete večeri. Niko tačno ne zna kad se Isus rodio, ali odredili smo da to bude 25. decembra. Kako je prema biblijskim zapisima bila noć i videla se vitlejemska zvezda, pretpostavka je da se to zbilo u noći između 24. i 25. decembra. Pa se tako Isusov rođendan iščekuje i potom slavi punih 48 sati.

TRADICIJA BADNJE VEČERI

Šta obično radimo na Badnjak? U neka davna vremena donosio se panj u kuću. Nije bilo jelke koja bi se okitila, već bi otac i sin pošli u šumu i sasekli kakav hrast (mladi). Žene u kući bi ga svečano dočekale, premazale ga tamjanom i mirođijama pa umotale u čaršav. Prema narodnom verovanju taj je panj trebalo, poput drvenih merdevina, pomoći malome Hristu da siđe na Zemlju. Tokom noći s Badnje večeri na Božić panj bi se bacio u vatru ognjišta i grejao kuću do jutra.

Danas su stvari bitno drugačije. Naime, i u ovim našim krajevima, poput celog hrišćanskog sveta, naprosto kitimo jelku. To izgleda ovako: u zadnji tren kupujemo jelku, kitimo je, umotavamo poklone, pripremamo bakalar ili šarana s rižom, ili se družimo s najmilijima i potom put pod noge, na polnoćku. A na kraju svega – otvaranje poklona!!!

A kako je to preko bare? Tamo su ulice veće, automobili veći, zgrade veće, pa je onda i slavlje – veće. Raskošnije. Amerikanci ne kite samo jelku i kuću, već i celu svoju ulicu, pročelje kuće, drveće pred kućom. Pre toga, baš kao i mi danas, uživaju u ludoj last minute kupovini.

ŠTA SE RADI ZA KATOLIČKI BOŽIĆ
ŠTA SE RADI ZA KATOLIČKI BOŽIĆ

BOŽIĆ NA ZAPADU

Velika Britanija

Skoknimo malo do ostrva. Santa Klaus ili Djed Božićnjak 25. decembra donosi poklone kroz dimnjak, a za to vreme hladnokrvni Britanci uživaju u ćurki pripremljenoj na engleski način, ali i u deliciji zvanoj božićni puding te mince pies (torticama od prhkoga testa punjenima suvim voćem).

Britanci tokom božićnoga slavlja posećuju i tzv. “pantomime”, lude izvedbe bajki ili istorijskih događaja. Scenografija je dodatno naglašena brojnim svetlećim ukrasima na ulicama i trgovima. U Kovent Gardenu sam Father Christmas pali svetiljke. Na poznatom trgu Trafalgar Square nalazi se prekrasan bor. I, naravno, imela. Stari anglikanski običaj, tek nedavno uveden i kod nas. Venčićima imele ukrašena su vrata i kuće, a svako ko se zatekne ispod venca može biti poljubljen ili nekoga poljubiti. Prava stvar!

NASTAVAK NA SLEDEĆOJ STRANI

loading...