ŠTA SANJAJU KUCE I MACE: Novo naučno otkriće će vas dirnuti do suza

Svako ko ima psa ili mačku već je upoznat s neobičnim ponašanjem svog ljubimca dok spava. Mirda ušima, mrda šapama kao da trči, lovi imaginarne mačke i miševe…

Ali šta naši ljubimci zapravo sanjaju? Možda svoju ukusnu hranu ili svoje omiljene igračke? Naučnici s Harvarda su nedavno pronašli odgovor na ovo fascinantno pitanje.

Prema najnovijem istraživanju, životinje često sanjaju ljude i to one za koje su najviše vezani – to jest, njihove vlasnike. Evo objašnjenja od dr. Deirdre Barrett:

reklame

“Ljudi sanjaju o onome što ih najviše zabrinjava tokom dana, ali u nejasnom i nelogičnom formatu. Nema razloga verovati da su životinje drugačije. Imajući na umu da psi i mačke mogu postati vrlo privrženi ljudima, onda je vrlo verovtno da vaš ljubimac sanja upravo vas, vaše lice, vaš miris i načine na koje vas on usrećuje. Alternativno, vaš ljubimac može sanjati o nečemu što vam ide na živce i zbog čega ga grdite. ”

Životinje, kao i ljudi, takođe mogu imati košmare i patiti od poremećaja spavanja poput narkolepsije, a oni koji dele svoj dom sa krznenim prijateljima dobro znaju da životinje takođe mumlaju i “pričaju” u snu. Mozak psa prolazi kroz iste faze sna kao i ljudski mozak, samo što dužina ovih faza zavisi od njihove veličine. Manji psi sanjaju kraće snove, ali zato češće spavaju.

Sledeći put kad primetite da vaš četvoronožni prijatelj mrda šapicama u snu, garantovano ćete se raznežiti, jer postoji velika verovatnoća da pored komšijske mačke, goluba, miša ili omiljene poslastice, vaš ljubimac upravo sanja vaše lice.

zdravaisretna.hr / besnopile.rs

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.