ŠTA PRVO VIDITE NA SLICI OTKRIVA KAKVI STE: Psihološko tumačenje optičke varke

Rubinova vaza je dvodimenzionalna slika koja u sredini pokazuje vazu, ali oblik joj je takav da na njenom obrisu možemo da vidimo dva lica iz profila.

Mesto koje zauzima vaza smatra se pozitivnim, dok su “lica” deo negativnog prostora.

Ova vaza je odličan primer kako negativan prostor može da bude jednako zanimljiv u likovnom smislu kao i pozitivan prostor.

reklame

Psihološko tumačenje Rubinove vaze

Psiholozi su na temelju iste slike zaključili da ljudski mozak ne može istovremeno da percipira motiv i pozadinu.

Većina ljudi prvo će ugledati vazu, a kada “odfokusiraju” pogled videće lica.

Niko nije sposoban da vidi obe stvari istovremeno što je process koji se odvija uz snažnu uključenost kortikalnog dela mozga. Slike poput Rubinove vaze pokazuju da su naše percepcije aktivne i organizovane, te da mi nismo samo pasivni primaoci čulnih nadražaja.

Slika razotkriva karakter osobe

Moderna i alternativna tumačenja Rubinove veze govore da zadržavanje fokusa na motiv i pozadinu otkriva deo karaktera pojedinca, odnosno stanju uma u koji se isti nalazi.

Osobe čiji se fokus zadržava na sredini slike, odnosno na vazi smatraju se odgovorim pojedincima koji slede pravila kako bi došli do cilja.

S druge strane, osobe kojima se fokus skriva na periferiji, odnosno licima, ne beže od konfrontacija i sukoba u stvarnom životu, te su pojedinci koji su skloniji nalaženju kreativnih načina za rešenje svojih problema.

Alo.rs

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.