ŠTA JE SVASTIKA: Pravo značenje i poreklo KUKASTOG KRSTA
Kukasti krst (svastika) na hramu u Koreji; foto: wikipedia

Svastika (sanskrit: svástika – dobrobit) je ekvilateralni krst sa kracima iskrivljenim pod pravim uglom u levu (卍) ili u desnu stranu (卐). Naziva se još i kukasti krst ili tetra-gamadion.

Tradicionalno se prikazuje sa središnjom linijom u horizontalnom položaju ali ponekad i pod uglom od 45°.

Svastika je sveti simbol u budizmu, hinduizmu i đainizmu. Hindu verzija je ukrašena sa tačkama u svakom kvadrantu. Danas je na Zapadu poznatija kao simbol Nacističke partije pre i tokom Drugog svetskog rata.

reklame

Pretpostavlja se da je motiv kukastog krsta prvi put upotrebljen u neolitskoj Evroaziji. Svastika je takođe upotrebljavana i u izvornim severnoameričkim kulturama i to naizgled nezavisno od njene upotrebe u drugim delovima sveta.

By Etan J. Tal - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=21862081
Svastika iz vizantijske crkve u Izraelu; foto: wikipedia

Svastika se takođe nalazi u opštoj upotrebi u građanskim i religijskim ceremonijama u Indiji. Mnogi indijski hramovi, venčanja, festivali i proslave ukrašeni su simbolom svastike. U jugoistočnu Aziju simbol je stigao posredstvom hindu kraljeva i danas predstavlja sastavni deo hinduizma na Baliju i čest prizor u Indoneziji.

Simbol takođe ima drevne korene i u Evropi gde se pojavio na artifaktima iz perioda prethrišćanske kulture. Do početka 20. veka nalazio se u širokoj upotrebi širom sveta kao simbol sreće i blagostanja.

Međutim, od usvajanja svastike kao simbola nemačke Nacional-socijalističke radničke partije i Adolfa Hitlera, simbol uglavnom asocira na fašizam, rasizam, Drugi svetski rat i holokaust.

By Samzhab - picture I took when I was in Lalibella, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=26437674
Svastika na prozoru crkve u Etiopiji; foto: wikipedia

Najstarija svastika deo je tzv. Vinčanskog pisma i može se videti na primercima grnčarije datirane oko 4.000 god. pre nove ere. Isti simbol pojavljuje se i kao deo induskog pisma iz perioda oko 3.000. godine p. n. e. Otuda verovatno i upotreba ovog simbola koja se do danas zadržala u hindu, đainskoj i budističkoj kulturi.

Grnčarija iz perioda od oko 2.000 god. p. n. e. pronađena u Sintašti je takođe ukrašena simbolom kukastog krsta. Simboli nalik svastici javljaju se i u bronzanom i gvozdenom dobu u oblasti severnog Kavkaza (Kobanska kultura) i Azarbejdžana, kao i kod Skita i Sarmata.

By Dr. H. Sulzer (Herbye) - de.wikipedia 14:37, 8. Mär 2004, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=59944
Kukasti krst u hramu u Japanu; foto: wikipedia

U antičkom periodu, svastika je često korišćena od strane Hetita, Kelta i Grka. Pojavljuje se i u drugim azijskim, evropskim, afričkih i severnoameričkim kulturama – ponekad kao geometrijski motiv, a ponekad kao religijski simbol.

zanimljiveinformacije.net

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.