meditacija menja naš DNK

Svakoga dana slušamo kako je meditacija dobra za dušu, smanjuje stres i pomaže da vam se um razbistri. Nova istraživanja pokazuju da ona menja i naše telo: Meditacijom možemo izazvati blagotvorne promene u svojoj DNK.

meditacija menja naš DNK

Tim predvođen Dr. Lindom Karlson, došao je do revolucionarnih otkrića, koje je i objavio u jednom kanadskom medicinskom časopisu. Naročita pažnja je usmerena na borbu protiv raka dojke.

reklame

Proučavali su dejstvo meditativnog stanja na telomere – malecke zaštitne kape na hromozomima.

Ceo eksperiment sproveden je na tri grupe pacijenata koji su se oporavljali od raka. Prva grupa je stavljena na osmonedeljnu terapiju putem joge i meditacije. Druga grupa je stavljena na grupnu terapiju na kojoj su međusobno razmenjivali teške emotivne priče o tome kroz šta su sve prošli, primali i pružali podršku, u trajanju od 12 nedelja. Trećoj grupi je održan samo šestočasovni kurs za borbu protiv stresa.

Pre početka eksperimenta, kao i na kraju, urađena je analiza krvi ispitanika.
Nakon završne analize, ustanovljeno je da su telomeri ispitanika iz prve i druge grupe zadržali svoj oblik i veličinu, dok su telomeri ispitanika iz treće grupe bili nešto kraći.
Zaključeno je da metitacija zaista može uticati na našu DNK!

Koje su još blagodeti meditacije:

Meditacija menja naš DNK

Uči nas istrajnosti

Meditacija nije jednokratna stvar. Njome se moramo baviti duži period svog života, da bismo zaista osetili blagotvorno dejstvo, kako na dušu, tako i na telo.

Smanjuje nivo stresa

Život je, gotovo kao po definiciji, stresan. Između jurnjave na poslu, oko porodice i društva, uvek nas nešto izbacuje iz takta. Bez trenutaka u kojima možemo da saberemo misli, “ispraznimo glavu” i odahnemo, jednostavno bismo “pukli”.

Podiže samosvest

Upoznavanje samog sebe je prvi korak na putu ostvarenja životne sreće i uspeha.

Usredsređuje nas

Lako je u svakodnevici izgubiti se u sitnicama i detaljima. Meditacija nas vraća na širi ugao posmatranja, izdvaja nas iz neposrednosti situacije u kojoj se nalazimo i pruža mogućnost sagledavanja cele slike. Takođe pomaže u kontrolisanju emocija i pristupanju rešavanju problema “bistre glave”.

Pospešuje mentalno i fizičko zdravlje

Podjednako je važno vežbati um, kao i telo. I mozak se, poput mišića, razvija putem konstantnih izazova i treninga.

To je lep način da se provede slobodno vreme

Definitivno je plodnije i bolje od bleje na društvenim mrežama ili ispred TV-a. Putem meditacije učimo nešto novo o svetu i o sebi dok se opuštamo.

Uči nas kako da se fokusiramo

Meditacija nije ni malo laka. Uči se godinama i zahteva istrajnost. Tek kada jednom pokušate da izvedete čak i najlakšu vežbu, uvidećete koliko vam nedostaje sposobnost fokusiranja.

Pospešuje pozitivno razmišljanje

Poenta meditacije je opuštanje, koncentracija i mišljenje. A nema boljeg načina da reflektujete na svoj život, nego sa pozitivne strane.

Pomaže da sagledamo stvari onakve kakve one jesu

Svako od nas s vremena na vreme “isklizne iz koloseka”. Meditacija nam pomaže da se vratimo napravi put, ili da ga pronađemo.

Uči nas kako da “isključimo mozak”

Svakodnevno je naš um bombardovan situacijama, utiscima, slikama, mišljenjima, pravilima… Meditacija pomaže da “izbacimo đubre” i koncentrišemo se na ono što je zaista važno.

elitedaily.com

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.