Iako su Srbi narod koji jede previše mesa, sirotinjska hrana imala je uvek posebno mesto u našoj kuhinji. Istina je da naši preci nisu imali meso na trpezi za svaki ručak već je većina njih jela tzv. “sirotinjsku hranu”.
Danas kada su industrijski proizvodi prepuni aditiva koji bez sumnje imaju loš uticaj na čovekovo zdravlje, sve je više zagovornika hrane naših predaka.
1.Sladak kupus bez mesa
Ovaj zdrav ručak, lagan i jeftin lako ćete napraviti. Da bi bio ukusniji dodajte kupusu i drugo povrće crni luk (koji prvo propržite), šargarepu, papriku, beli luk ako volite, paradajz i peršun.
2.Restovani krompir
U proprženi crni luk dodajte kuvani krompir i izgnječite, zatim začinitiealevom paprikom, solju i biberom po želji.
3.Hleb, mast i aleva paprika
Iako će mnoge starije ljude podsetiti na detinjstvo, ovo jelo je nezamislivo za našu decu.
4.Krompir kuvan u ljusci
Ništa jednostavnije. Poslužite ga uz sir, napravite paradajz salatu i spreman je ručak koji je idealan za vruće letnje dane.
5.Stari hleb udrobljen u kiselo mleko
Kada ne znate šte ćete za doručak ili večeru, udrobite hleb u hladno kiselo mleko ili jogurt. Čak i mnoga deca to vole.