Saveti za održavanje sobnog cveća
Saveti za održavanje sobnog cveća

Saveti za održavanje sobnog cveća: Kad božićna zvezda precveta, treba je premestiti u malo hladniju sobu i prestati sa zalivanjem. Međutim, posle perioda mirovanja, ova cvetnica će biti spremna za novu sezonu ako je budete ispravno negovali.

 

Imam božićnu zvezdu. Šta treba sad s njom da radim? Da li se orezuje?

reklame

Čitateljka iz Smedereva

Dok cveta, treba je držati u nešto hladnijoj prostoriji na temperaturi od 12 do 14°C, jer će u toplijoj prostoriji brzo precvetati. Traži najsvetlije mesto (na prozoru) i vlažan vazduh,a to se odnosi na centralno grejanje gde je temperatura viša.

Saveti za održavanje sobnog cveća
Saveti za održavanje sobnog cveća

Kad precveta odnosno kad joj brakteje otpadnu, biljku možete premestiti u malo hladniju sobu, najpogodnija temperatura je od 10 do 12°C. Tada prestaje zalivanje pa biljka odbacuje lišće, što znači da nastupa mirovanje. U aprilu biljku treba presaditi u svežu, hranjivu zemlju sa 15% čistog rečnog peska.

Saveti za održavanje sobnog cveća

Prilikom presađivanja grančice skratite na 10 cm. Rane zaprašite prašinom drvenog uglja ili spalite zapaljenom svećom, da mleko ne bi iscurilo. Jer, ako mleko iz biljke isteče, teško bi ponovno cvetala. Presađenoj biljci obezbedite svetlost i toplo mesto, blizu prozora ili na prozoru, a zalivajte je u početku oprezno. Kad počne da isteruje nove izdanke, zalivajte je obilno, uvek mlakom vodom.

Krajem juna možete je izneti napolje, na sunčano mesto. Pošto je biljka u punom rastu, svakih 15 dana treba je prihranjivati. Do jeseni ona će isterati snažne izdanke. Kad nastupe hladniji dani, biljku unesite u topliju prostoriju, na punu svetlost prozora. Euforbija je biljka kratkog dana, a to znači da cveta kad je dan kraći od 12 sati. Ako se prostorija gde je biljka smeštena osvetljava duže od 12 sati, neće isterati cvetove. Prema tome, euforbiju morate držati u sobi gde je „dan kraći”, sve dok se cvetovi ne razviju.

 

 

lisa.rs

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.