4. Odredite prioritete

Često slušamo kako smo preopterećeni brojnim informacijama koje dobijamo, ali pravi problem je u tome što smatramo da je većina tih stvari podjednako važna pa im pridajemo istu pažnju, što dovodi do toga da smo stalno rastrojeni. Bez obzira na to da li stei kod kuće ili na poslu, razmišljajte samo o onom što vam je najvažnije. Prvih sat vremena na poslu provedite radeći stvari koje su najvažnije, pre nego što proverite elektronsku poštu, rizikujući da vas nešto ne omete. Na taj ćete način kontrolisati vlastito vreme. Većina ljudi ima problem da kaže “ne” jer mislimo da će druga strana to loše primiti, ali to ne mora uvek biti slučaj. Ljudi se dele na one koji uvek nešto traže i one koji uvek nešto nagađaju. Onaj koji traži jasno će reći ono šta bi želeo, najčešće očekujući da će ga druga strana odbiti, pa neće biti zbunjen odbijanjem. Onaj koji nagađa pitaće vas samo ako je siguran da ćete se složiti s njegovim zahtevom. Ako ste onaj koji nagađa, pretpostavićete da osoba koja od vas nešto traži očekuje da kažete “da”, dok ustvari ta osoba može biti “tip koji traži” pa je je spremna na odbijanje. Ako neko ubuduće traži nešto od vas, a ta molba je izrečena s lakoćom, možete biti sigurni da je reč o tipu osobe koja traži, što znači da se neće uvrediti ako je odbijete.

 

reklame

O ovim stvarima žene uvek lažu

 

5. Snizite kriterijume

Snižavanje kriterijuma je, naravno, kletva bilo kojem zaposlenom perfekcionisti. Ali, kad god uhvatite sebe da želite da promenite svoje obrasce ponašanja, morate razbiti navike tako što ćete napraviti suprotno od onoga za što smatrate da ste primorani da uradite. To može značiti da brzo završite posao, umesto da pokušavate da stvorite remek-delo. Vrlo je neprirodno ako ste navikli da radite sve prema najvišim standardima. “Moja potreba da budem savršena u svemu uzrok je da se osećam loše i neadekvatno većinu vremena. Nedavno smo s društvom slavili suprugov 40. rođendan, ali kako se kolega s posla razboleo, nisam stigla da napravim sve što sam planirala. Zato sam kupila tortu iz poslastičarnice, što je za mene nezamislivo. Na kraju niko nije ni primetio razliku. I nakon toga jedna prijateljica me nazvala da joj pošaljem recept za tortu od čokolade i badema”, kaže Katarina…

 

 

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.