Duša velika ko Rusija ili gleda samo svoje dupe: Test koji nepogrešivo otkriva da li je osoba sebična ili velikodušna

0
750
Test koji nepogrešivo otkriva da li je osoba sebična ili velikodušna

Želite da testirate nekoga? Ne znate da li je u svojoj srži sebičan ili velikodušan

Želite da testirate nekoga? Ne znate da li je u svojoj srži sebičan ili velikodušan? Posmatrajte kakav je u veoma stresnoj situaciji u kojoj mora da odluku donese odmah, bez razmišljanja. Neko će misliti pre svega na sebe, neko na druge, kako god, rezultat pokazuje nečiju pravu prirodu, kažu naučnici.

To su ustanovili na osnovu eksperimenta u kom su želeli da ispitaju da li u kriznim situacijama ljudi prioritet daju sopstvenom blagostanju ili tuđem. U maloj studiji, malo više od 100 studenata igralo je igru u kojoj su odlučivali kako da podele novac između sebe i drugih. U nekim slučajevima morali su da se odreknu manje sume novca kako bi nevidljivom partneru dali 10 dolara ili više, dok su u drugim slučajevima morali da se odreknu veće sume novca kako bi partneru dali malo.

Pročitajte i  Cirkaj, ali pametno: Ova alkoholna pića su najveći neprijatelji lepe kože

Istraživači su menjali vreme tokom kog su ispitanici morali da donesu odluku. Ako su imali malo vremena, na primer dve sekunde, studenti su donosili odluke kao i prethodnog puta, znači ako su bili sebični, opet bi bili sebični. Kada im je dato više vremena, seli bi, razmislili i često promenili odluku. Naučnici zato kažu da pravu prirodu otkriva prva, impulsivna reakcija.

novosti.rs