Ruski psiholog objašnjava: Otac svojim ponašanjem na ovih 7 načina utiče na buduće emotivne odnose svoje ćerke

Porodični odnosi oblikuju naš život, kroz naš stepen samopouzdanja, način na koji pristupamo vezama, ljubavi i nosimo se s problemima. Kako se često spominje uticaj majke na sina, tako se govori i odnosu oca i kćeri. Kako otac utiče na kćerkine odluke?

Ruska psihološkinja Angelina Petrenko istraživala je i savetovala mlade žene više od 20 godina i donela važne zaključke o odnosu oca i kćeri. Ističe, odnos oca i kćeri, čak i ako je završen, nastaviće se na suptilnom nivou. To se događa svima, bez izuzetka, i utiče na ponašanje žene u partnerskim odnosima.

Šta treba da znaš o ulozi oca u životu devojke?

  1. Otac je inicijator, on postavlja ton u odnosima, čak i ako leži na kauču.

2. Čak i ako otac nije prisutan u detetovom životu, to je referentna tačka u modelu budućeg odnosa devojke i njenih partnera.

reklame

3. U odsustvu oca i prisutnosti očuha, modeli će biti kombinovani i međusobno preklapani.

4. Ako otac i očuh postoje paralelno u životu devojke, onda će model odnosa s partnerom biti prepisan od njenog oca.

5. Kad devojka izjavi da ne želi da njen budući muž bude kao njen otac, to znači da će on biti upravo takav. Devojka će obično ponoviti odnos kakav su imali njena majka i otac, a iako će spolja to izgledati drugačije, sadržaj će biti isti.

6. Ako je otac prisutan u život kćeri, on i majka se nisu razveli, ali on nije pokazao toplinu i bliskost, a devojka se osećala kao nevoljeno dete, tada će njen odnos sa partnerom takođe biti pun nesporazuma i hladnoće.

7. Ako odnos između majke i oca nije blizak, onda će kćer igrati ulogu žene za oca kako se porodica ne bi raspala.

Tu se nalazi poreklo straha od bliskih odnosa, izdaje, razvoda i mnogih drugih složenih tema.

miss7zdrava.24sata.hr

loading...