Recepti za jela s tikvicama: 5 recepata za najbolje tikvice na svetu
Recepti za jela s tikvicama: 5 recepata za najbolje tikvice na svetu

Tikvice možete koristiti za pripremu supa, pita, puniti ih pirinčem ili mesom.

Tikvice spadaju u povrće koje nam pruža bezbroj mogućnosti kombinovanja sa drugim namirnicama. Lako se pripremaju, ali su i veoma zdrave.

Hranljivi sastojci iz tikvica imaju brojna povoljna dejstva na zdravlje: magnezijum pomaže u snižavanju pritiska, vitamini C i A sprečavaju razvoj ateroskleroze, hranljiva vlakna utiču na snižavanje holesterola, kao i na čišćenje toksina iz debelog creva, piše stvarukusa.rs.

reklame

Tikvice aktiviraju metabolizam ćelija, poboljšavaju rad mozga, doprinose vitalnosti organizma.

Za vas smo izabrali pet recepata za neodoljive specijalitete s tikvicama

Recepti za jela s tikvicama: 5 recepata za najbolje tikvice na svetu

Rižoto sa tikvicama

Ovaj rižoto možete poslužiti kao prilog uz meso, ali je dovoljno ukusan da se servira i kao samostalan obrok.
 
Osnovni sastojci: 
pirinač, tikvice, crni luk, supa od povrća, peršun, melvena slatka paprika, ulje, so, biber

Sastojci

  • 300 g pirinča
  • 300 g tikvica
  • glavica luka
  • 1 l bistre supe od povrća
  • veza peršuna
  • mlevena slatka paprika
  • ulje, so, biber

Priprema

1. Na ugrejanom ulju propržite sitno isečen luk da bude staklast, dodajte mlevenu papriku po ukusu, oljuštene i na kockice isečene tikvice, malo propržite pa nalijte se 1/2 l vode, dodajte so i dinstajte 5 minuta, ubacite očišćen i opran pirinač i 1/2 l bistre supe.

2. Lagano promešajte, smanjite temperaturu na minimum i kuvajte poklopljeno dok pirinač ne upije tečnost. Kuvano jelo pobiberite po ukusu i pospite svežim i sitno seckanim peršunom.

Musaka od tikvica

Osnovni sastojci: 
tikvice, mleveno meso, jaja, puter, sos od paradajza, crni luk, prezle, origano, cimet, beli
luk
Recepti za jela s tikvicama: 5 recepata za najbolje tikvice na svetu

Sastojci

  • 6 tikvica srednje veličine
  • 900 g mlevene junetine
  • 250 ml sosa od paradajza
  • 150 g seckanog crnog luka
  • 3 kašike prezli
  • 1 kašičica origana
  • pola kašičice cimeta
  • 1 čen sitno seckanog belog luka
  • malo soli i bibera, po ukusu
  • 1 umućeno jaje
  • 150 ml bešamel sosa

Priprema

1. Isecite tikvice na kriške debljine oko pola centimetra. Zagrejte ulje na tiganju i pecite tikvice dok ne dobiju zlatnu boju. Izvadite tikvice i stavite ih u posudu obloženu ubrusom koji će upiti suvišnu masnoću.

2. Pržite luk na ulju dok ne dobije blagu boju, dodajte beli luk, a zatim i meso i ostavite na vatri dok se ne skuva potpuno. Dodajte cimet, so i biber i dobro promešajte. Zatim dodajte sos od paradajza i origano i ostavite da se lagano krčka oko 20 minuta.

3. Posudu za pečenje podmažite puterom, a zatim ređajte red tikvica, pa namažite mešavinom sa mesom. Završite bešamel sosom, a preko njega stavite blago umućeno jaje. Pecite u zagrejajnoj rerni na 180 stepeni oko pola sata.

Pohovane tikvice

Osim što je ovo lakši i brži način pripreme pohovanih tikvica, moguće je i dodavanje sira ili nekih drugih sitno iseckanih sastojaka.

Osnovni sastojci: 
jaja, tikvice, beli luk, začinsko bilje

Sastojci

  • 2 veće tikvice (ili 3 manje)
  • 3 jaja
  • 3 čena belog luka
  • 50 g sira (nije obavezno)
  • brašno
  • so ili začin od suvog povrća
  • svež peršun
  • sveže začinsko bilje

Priprema

1. Oljuštiti tikvice (ako su jako mlade dovoljno ih je samo oprati) i narendati. Dodati jaja, ispasirani beli luk, naseckani sveži peršun i brašno (postepeno). Masa treba da bude malo gušća nego za palačinke. Dodati so ili začin po ukusu i rendani sir (po želji).

2. Kutlačom vaditi masu i pržiti na vrelom ulju. Okretati ih širokom lopaticom. Vaditi na papirni ubris da bi se ocedile od viška masnoće. Ukrasiti svežim začinskim biljem.

Punjene tikvice sa piletinom

Oduševite ukućane ovim jednostavnim, ali veoma ukusnim jelom
Osnovni sastojci: 
tikvice, beli luk, crni luk, piletina, so, biber, kisela pavlaka

Sastojci

  • 2-3 glavice crnog luka
  • 2-3 čena belog luka
  • 4-5 tikvica
  • 2-3 fileta piletine (ili jedne pileće grudi)
  • aleva paprika
  • so, biber
  • kečap
  • 2 dl kisele pavlake

Priprema

Na ulju propržite crni luk, dodajte beli luk, a tikvice operite, isecite ih po dužini i izdubite da se dobije oblik čamaca, pa izdubljeni deo tikvica iseckajte na kockice i dodajte u luk. Pileće meso posebno skuvajte, iseckajte na kockice i dodajte prethodnoj smesi.

Sve zajedno dinstajte dok ne ispari sva voda, dodajte alevu papriku, posolite i pobiberite. Punite tikvice ovom smesom, poređajte ih u vatrostalnu činiju ili pleh i pre pečenja ih prelijte kečapom.

Kad tikvice budu skoro pečene, izvadite ih iz rerne, prelijte kiselom pavlakom i vratiti u rernu da se još malo zapeku.

Krem čorba od tikvica

Osnovni sastojci: 
tikvica, šargarepa, luk, mleko, brašno
Recepti za jela s tikvicama: 5 recepata za najbolje tikvice na svetu

Sastojci

  • 1 veća tikvica
  • 1 srednja glavica crnog luka
  • 2 šargarepe
  • začin od suvog povrća
  • 1 kašika brašna
  • šolja mleka
  • maslinovo ulje, sirće
  • bosiljak

Priprema

1. Crni luk sitno iseckati pa pržiti na ulju dok nebude staklast. Oprati šargarepu, tikvicu oguliti i očistiti od semenki, iseckati ih na kockice pa dodati uprženom luku.

2. Dodati vodu i staviti da se prokuva dok povrće ne omekša. Dodati pola čaše mleka, začin od suvog povrća.

3. Ispasirati čorbu štapnim miskerom.

4. Na kraju dodati vodenu zapršku (dve do tri kašičice brašna razmutiti u pola čaše mleka) i posle nekoliko minuta isključiti.

5. Po želji, pred serviranje možete dodati sirće. Ukrasiti listićima bosiljka ili nekog drugog začinskog bilja.

stvarukusa.rs

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.