Šnenokle spadaju u jedan od omiljenih slatkiša. Naravno ima i onih koji nisu ni čuli za šnenokle. Ovaj recept je za one koji bi da se podsete njihovog ukusa, ali i za one koji tek treba da ga otkriju
Sastojci:
6 jaja
1l mleka
8 ravnih kašika šećera
2 pune kašike brašna
vanilin ekstrakta
Priprema:
Sipati mleko u šerpu i staviti na šporet da provri. U međuvremenu odvojiti belanca i žumanca. U belanca dodati prstovat soli i mutiti par minuta dok ne postanu penasta. Zatim dodati 2 ravne kašike šećera i nastaviti sa mućenjem dok se ne dobije čvrst sneg. Kada mleko počne da vrije smanjiti vatri, kašikom vaditi sneg od belanaca i spuštati u mleko. Kuvati minut do dva sa svake strane. Šupljikavom kašikom vaditi belnaca i ređati u činiju. Mleko skloniti sa vatre i ostaviti sa strane.
Žumanca umutiti sa šećerom. Kada smesa bude sjedinjena dodati malo vanilinog ekstrakta i brašno i nastaviti sa mućenjem. Postepeno dodavati vrelo mleko. Kada je svo mleko dodato, vratiti na šporet i kuvati dok se smesa ne zgusne. Kada je kuvan, vreo fil preliti preko belanaca i ostaviti da se ohladi. Služiti hladno.
*Dodatni savet: Ukoliko vam je teško da okrenete knedle od belanaca, možete ih i prelivati mlekom. Dok ih vadite iz mleka trudite se da ocedite što više mleka.
Prijatno!