RECEPT ZA SIR: Napravite domaći sir na starinski načinRECEPT ZA SIR: Napravite domaći sir na starinski način
RECEPT ZA SIR: Napravite domaći sir na starinski način

Domaći prevreli sir može da stoji dugo u frižideru, a količinu soli podešavate prema svom ukusu!

Kako da napravite sir na starinski način

Sastojci (za oko 800 gr sira):

reklame

4l sveže pomuzenog mleka
1 kašika sirila
so

Priprema:

U mlako mleko sipajte kašiku sirila, promešajte i poklopite, pa ostavite preko noći na sobnoj temperaturi.

Ujutru procedite usireno mleko kroz pamučno platno pa okačite da se dobro ocedi.

Kad masa počne da se odlepljuje od platna, postavite sve na rešetku i pritisnite odozgo težim predmetom (dobro će poslužiti šerpa napunjena vodom).

Sir treba cediti nekoliko sati.

RECEPT ZA SIR: Napravite domaći sir na starinski način
RECEPT ZA SIR: Napravite domaći sir na starinski način

Kad se dobro ocedi, nastaje meka ali kompaktna masa koju ćete moći – doduše, nežno i pažljivo, da odmotate iz platna i prebacite u čist, dubok sud širok dovoljno da sir u njega lepo “legne”.

Provucite vrhom oštrog noža linije kroz sir – secite na kocke ili rombove – pa posolite po želji i odozgo pritisnite malim tanjirom da otpusti još malo surutke.

U međuvremenu, prethodno oceđenu surutku posolite i prokuvajte pa kad se ohladi prelijte preko sira i poklopite.

Ostavite sir da stoji još barem 12 sati na sobnoj temperaturi, a onda premestite na hladno (ne u frižider) i ostavite još 12 sati.

Za to vreme sir “previre”, ali već možete da probate pa čak i da ga servirate kao mlad sir.

Kad dostigne ukus i tvrdoću koja vam se sviđa, prebacite očvrsle kocke sira u sud u kojem ćete ga čuvati u frižideru i prelijte surutkom.

 

Izvor: Lisa

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.