Domaći prevreli sir može da stoji dugo u frižideru, a količinu soli podešavate prema svom ukusu!
Kako da napravite sir na starinski način
Sastojci (za oko 800 gr sira):
4l sveže pomuzenog mleka
1 kašika sirila
so
Priprema:
U mlako mleko sipajte kašiku sirila, promešajte i poklopite, pa ostavite preko noći na sobnoj temperaturi.
Ujutru procedite usireno mleko kroz pamučno platno pa okačite da se dobro ocedi.
Kad masa počne da se odlepljuje od platna, postavite sve na rešetku i pritisnite odozgo težim predmetom (dobro će poslužiti šerpa napunjena vodom).
Sir treba cediti nekoliko sati.
Kad se dobro ocedi, nastaje meka ali kompaktna masa koju ćete moći – doduše, nežno i pažljivo, da odmotate iz platna i prebacite u čist, dubok sud širok dovoljno da sir u njega lepo “legne”.
Provucite vrhom oštrog noža linije kroz sir – secite na kocke ili rombove – pa posolite po želji i odozgo pritisnite malim tanjirom da otpusti još malo surutke.
U međuvremenu, prethodno oceđenu surutku posolite i prokuvajte pa kad se ohladi prelijte preko sira i poklopite.
Ostavite sir da stoji još barem 12 sati na sobnoj temperaturi, a onda premestite na hladno (ne u frižider) i ostavite još 12 sati.
Za to vreme sir “previre”, ali već možete da probate pa čak i da ga servirate kao mlad sir.
Kad dostigne ukus i tvrdoću koja vam se sviđa, prebacite očvrsle kocke sira u sud u kojem ćete ga čuvati u frižideru i prelijte surutkom.
Izvor: Lisa