Recept za sarmu sa kiselim kupusom: Sarma je jelo rasprostranjeno od Bliskog istoka, preko Balkana pa do centralne Evrope.
U našim krajevima, sarma se tradicionalno priprema oko božića i nove godine i naravno za slave. Specifičnost ovog recepta je u tome što je sarma zapečena u keramičkoj posudi. Ovom tehikom se dobija poseban, fantastičan ukus.
Sarma na turskom jeziku znači: “nešto zamotano”, ili umotavanje.
Sastojci:
- Kiseli kupus 800g
- Svinjsko meso 400g
- Juneće meso 200g
- Slanina 60g
- Pirinač 50g
- Ulje 0.6dl
- Crni luk 60g
- Beli luk 10g
- Jaje 1
- Lvorov list 1kom
Zaprška:
- Brašno 1 kašika
- Crvena paprika (tucana) 5g
- Paradajzpire 1 žlica
Napomena:
Peći 2 sata na 200°C i nakon zaprške još dodatno peći 20 minuta na 180°C.
Priprema
Za sarmu je potrebno mleveno meso. Za ovaj recept korišćeno je svinjsko i juneće meso. Počnite sa dinstanjem sitno narezanog luka na ulju. Luk se dinsta nekoliko minuta na laganoj varti. Nakon dinstanja luka dobro je pripremiti listove kiselog kupusa. Odstranite koren lista kiselog kupusa, tako da je kasnije lakše zamotati listove u željenu formu.
U mleveno meso dodajte jaje, beli luk, pirinač, prethodno izdinstani luk, sol i biber. Mleveno meso dobro izmešati u kompktnu smesu. U listove od kiselog kupusa umotajte mleveno meso, tako da formirate sarmu. Poslažite preostale dijelove kiselog kupusa na dno posude za pečenje. Nakon toga posložite sarmu u posudu za pečenje. Dodajte slaninu, lovorov list i sve zalite sa dovoljno vode. Stavite sve u rernu peći dva sata, na temperaturi od 200°C.
Zaprška
U tiganj nalijte ulje. Kada se ulje malo zagreje dodajte brašno, tucanu papriku i pire od paradajza. Propržite sve nekoliko minuta na laganoj vatri. Uz konstantno mešanje, dolite vode i prokuvajte zapršku dok se malo ne zgusne.
Nakon dva sata pečenja izvadite sarmu iz rerne i dolite pripremljenu zapršku. Vodite računa da se zaprška ravnomijerno raspodeli između sarme. Vratite sarmu u rernu i pecite dodatnih dvadeset minuta na temperaturi od 180°C. Kada je sarma gotova ohladite je nekoliko minuta i servirajte.
Vreme pripreme: oko 2 sata i 45 minuta
Zahtevnost: srednje