Puter od kikirikija je prehrambeni proizvod koji se pravi od pečenog i sitno mlevenog kikirikija u vidu paste, nakon dodavanja biljnog putera.
Ovaj proizvod je veoma popularan u zemljama engleskog govornog područja i bivših engleskih kolonija, kao što su Kanada, Sjedinjene Američke Države, Australija, Ujedinjeno Kraljevstvo, Južna Afrika, Nova Gvineja, Novi Zeland, Filipini i Holandija.
Puter od kikirikija poseduje veliku količinu belančevina i pogodan je za ishranu starijih osoba, koje imaju probleme sa zubima ili nisu u mogućnosti da žvaću meso. Na taj način unose potrebnu količinu proteina ili belančevina.
Sastojci
200 g pečenog neslanog kikirikija
2 kašike maslinovog ulja
prstohvat soli
kašika meda
Priprema
Pečeni kikiriki očistiti od ljuspica i staviti u zagrejanu rernu da se peče na 180 stepeni 8 minuta (posle 3 minuta protresti pleh i ponoviti ponovo nakon 3 minuta).
Kikiriki zatim ostaviti da se ohladi.
Staviti kikiriki u seckalicu i posle desetak sekundi mućenja dodati dve kašike ulja i prstohvat soli.
Nastaviti mućenje sa čestim pauzama da se motor ne bi pregrejao jer masa postaje gusta.
Kada je masa postala gusta dodati kašiku meda i nastaviti sa mućenjem dok se ne dobije puter (uz pauze u mućenju).
Puter čuvati u zatvorenoj staklenoj posudi u frižideru do 30 dana.
Prijatno