Fine i mirisne rafaelo kiflice sa ukusum vanile i kokosa pa ko im može odoleti.
Sastojci
za testo
250g putera ili margarina
200ml jogurta
1sšlja(2dl) šećera
prstohvat soli
1 jaje
600g brašna +50g kokosa
1 prašak za pecivo
1 vanil šećer
za fil
600ml mleka
2 pudinga od vanile
100g kokosa
4kašike šećera
1kašika arome vanile
još..za posipanje..
šećer u prahu
kokos
Priprema
Prvo pripremite fil :
U šerpu sipate 500 ml. mleka ,stavite na šporet da prokuva zajedno sa aromom vanile i šećerom.
U ostatak mleka razmutite puding.
Kada mleko prokuva sklonite sa vatre, dodajte puding, mešajte žicom da se ne stvore grudvice, vratite na vatru i mešajte dok se ne zgusne.
Dodajte kokos i promešajte.
Za koru:
Omekšajte puter, dodajte šećer i mutite mikserom, dodajte vanil šećer, prstohvat soli i 1 jaje sve zajedno umutite pa dodajte jogurt, umutite pa dodajte kokos 50g i brašno, ali ne svu količinu nego oko 500g i prašak za pecivo.
Kada se doda brašno meša se testo drvenom varjačom i dodaje ostatak brašna.
Testo treba da bude mekano,ali ne sme da se lepi.
Podelite na 2 jufkice i razvijte oklagijom u krug.
Testo razvijajte po pobrašnjenoj površini i po njemu posipate brašno.
Neka vam bude debljine 3mm ni debelo ni jako tanko da se providi.
Secite nožem na trouglove na 16 delova, ako želite manje ekiflice možete i na 32 dela.
Fil sa kokosom podelite na 2 dela.
Pravite kuglice veličine manjeg oraha i pravite valjčiće tako da vam stanu na testo , ukupno 16 valjaka (ako pravite manje kiflice , ako ste sekli testo na 32 dela, onda 32 valjka)
Zamotajte kiflice, nije potrebno da krajeve savijate ka filu, jer fil neće curiti prilikom pečenja.
Kiflice ređati u pleh koji ste obložili pek papirom.
Peći na 200 stepeni 15 minuta, treba fino da počinju da rumene i onda ih vadite iz rerne treba više da ostanu bele, videcete kad otvorite rernu pa ako su dole pečne i gore malko rumene, gotove su.
U činijicu promešate kokos i šećer u prahu i tako vruće, pečene kiflice uvaljate i ređate na tacnu za posluženje