Šta je frka sa kuvanjem griza u mleku? Odokativno kuvanje.
Ugreješ mleko i sipaš griza dok se ne zgusne na željenu gustinu… Ma hajde… a kada se već zgusne više nego što sam htela… onda drž – ne daj, razblažuj sa mlekom, seci griz nožem… šta već…
U to ime evo saveta:
Sastojci:
1 l mleka
10 ravnih supenih kašika pšeničnog griza
5 supenih kašika šećera
čokoladni prah za posipanje
U suštini: na 1 dcl mleka 1 ravna supena kašika pšeničnog griza i pola kašike šećera. Dalje povećavamo po apetitu
Priprema:
Stavimo mleko u neku šerpu sa debelim dnom (manje šanse da nam zagori ) da provre.
Izmerimo količinu griza u odnosu na mleko.
Kada mleko provre, smanjimo vatru i lagano sipamo pripremljeni griz u mleko, neprestano mešajući žicom za mućenje, kako se ne bi stvorile grudvice.
Nastavimo kuvati 2 – 3 minuta i dalje ne prestajući sa mešanjem.
Kada je gotovo, zgusnuto, dodamo šećer, dobro izmešamo i sipamo u činije kutlačom.
Za kraj, pospemo čokoladnim prahom i uživamo dok je toplo!
dnevni.rs/kuvajmo-blogovski