Kako napraviti jednostavan ali i ukusan kuglof sa limunom. Kuglof spada u zimske recepte, a za ovaj vam trebabaju vrlo jednostavni sastojci koje svakako imate u kući.
Ovaj kuglof može ostati nekoliko dana van frižidera, a odlično se slaže sa šoljicom mirisne tek skuvane kafe.
Sastojci:
6 jaja
oko 300 g šećera
Sok i korica od 2 limuna
200 ml ulja
200 ml mleka
200 g brašna
50 g kurkuruznog skroba
1 prašak za pecivo
Priprema
Penasto umutiti 6 belanaca uz posetepeno dodavanje do 300 g šećera. Ukoliko volite manje slatko, smanjite količinu šećera.
Zatim dodajte žumanaca i sve lepo sjedinite. Izrendajte koricu sa dva limuna i to dodajte smesi. Naravno, prethodno limun dobro oprati. Zatim iscedite sok od ta dva limuna i dodajte u masu. Sada mešajte mutilicom, a ne mikserom. Potom dodajte ulje i lagano umešajte. Sada sipajte mleko koje je na sobnoj temperaturi. Sada se dodaje brašno sa kukuruznim skorbom i praškom za pecivo koje ste pethodno pomešali.
Kalup za kuglof nauljite i pospite brašno da se sve prekrije u tankom sloju. Sipajte smesu i pecite na 170 stepeni oko 40 minuta. Gotov kuglof prebacite na žicu ili tanjir dok je još topao da se potpuno ohladi.
Moja mala kuhinja