Kesten pripada vrsti orašastog voća, ali se os svih ostalih veoma razlikuje, pre svega zato što sadrži mnogo manje kalorija – svega 180 na 100 grama, u odnosu na orahe i suvo voće koji sadrže čak 600 kalorija na 100 grama.
Takođe, kestenje ne sadrži holesterol, već vrlo malo nezasićenih masti, dok glutena uopšte nema. Osim toga, ovi orašasti plodovi su jedini iz te vrste koji sadrže vitamin C, a sadrži i dosta vode.
Pored toga, kestenje obiluje važnim nutrijentima, poput tijamina, riboflavina, folata, vitamina B6 i B12, a dobar je izvor i kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, fosfora i cinka.
Od svih minerala i vitamina, najveća je riznica kalijuma, sa udelom od čak 10 odsto.
Da li vam je potreban još neki razlog da obogatite trpezu ovim fantastičnim jelima, čija je glavna zvezda ukusni kesten?
Sastojci: 1 kg kestena, 1/2 litra mleka, 20 g šećera, 1 vanilin-šećer, 1 kašičica ruma
Priprema: Kestenje zarežite reckavim nožem popreko s ispupčene strane, kuvajte ga 10 minuta, a zatim još 40 minuta.
Nakon toga ga očistite, ispasirajte, dodajte mleko, šećer i vanil-šećer i nastavite sa kuvanjem sve dok kestenje ne upije sve mleko i dok masa ne postane jednolična.
Na kraju, ukoliko volite, dodajte kašičicu ruma. Masu umutite štapnim mikserom ili u blenderu, podelite je u posude za serviranje i ukrasite šlagom.