RECEPT ZA FIŠEK PICU: Isprobajte picu na malo drugačiji način, napravite fišek picu. Pica pecivo u obliku fišeka se kod nas služi za doručak, večeru, užinu, kada dolaze gosti, a najbolje prođe na rođendanima. Uživaćete i vi u svakom zalogaju.
Sastojci i priprema:
– 500 gr. belog brašna – tip 400 ili 500
– 1,5 dcl. mlakog mleka
– 1 dcl. vode
– 20 gr. svežeg kvasca
– 1 kašika šećera
– 1 kašičica soli
– 2 kašike maslinovog ulja
Za fil:
– 5-6 kašika paradajz pelata ili kečapa
– 250 gr. salame ili nekog suhomesnatog proizvoda
– 250 gr. sira trapista
– origano
Za premazivanje:
– 100 gr. maslaca ili margarina
– 1 jaje
Kvasac, mleko, šećer i 3 kašike brašna izmešati, prekriti krpom i ostaviti da proradi.
Kada se masa zapenila, dodati ulje, brašno i so. Zamesiti testo i ostaviti prekriveno da se udvostruči.
Potom ga premesiti i razvući veliki krug. Modlom, čašom vaditi kolutiće na svaki namazati malo pelata ili kečapa, staviti izrendan sir i seckanu salamu. Jedan kraj uviti preko fila, a drugi kraj preko testa. Prilepiti malo prstima, slagati u tepsiju koju smo predhodno podmazali margarinom, ili obložili papirom.
Umutiti viljuškom omekšali maslac, dodati jaje i dobro izmešati. Svaki fišek premazati i staviti pecivo da se peče u zagrejanoj rerni na 200 – 220 stepeni. Peći oko 25 minuta, stim da pred kraj uključite ventilator ako ga imate, da pecivo pre porumeni.
Služiti dok je toplo, a može i hladno…ukus je fantastičan. Prijatno!
Izvor: Šerpica