Obični majonez sadrži i 1 g šećera po kašici majoneza, a ukoliko odaberete “light” varijante budite spremni da su masnoće zamenjene dodatim šećerima – što podiže njihov udeo i do 4 g po kašici majoneza.
Na kraju, kupovni majonez, uz nezdrave masti i šećere, sadrži i niz veštačkih sastojaka poput konzervansa, aditiva i MSG-a. Istraživanja su pokazala da MSG ometa funkcije mozga, uzrokuje migrene, promene raspoloženja i može uzrokovati astmu.
Napravite domaći majonez lako i brzo, bez štetnih sastojaka.
Potrebno je:
– 4 belanceta,
– 1 kašika limunovog soka ili jabukovog sirćeta,
– 1 kašičica senfa
– 100 ml maslinovog ulja
– 100 ml kokosovog ulja
– so i biber.
Način pripreme:
Belanca stavite u blender i miksajte dok ne postanu penasta.
Dodajte limunov sok (ili sirće), senf i začine pa dodatno izmiksajte.
Polako dodajte ulje mešajući na maloj brzini. Na ovaj način omogućavate da se napravi emulzija.
Budući da nema nikakvih konzervansa, potrošite u roku od 7 dana.
Prijatno!
dnevno.rs/fitness.com.hr