Obični majonez sadrži i 1 g šećera po kašici majoneza, a ukoliko odaberete “light” varijante budite spremni da su masnoće zamenjene dodatim šećerima – što podiže njihov udeo i do 4 g po kašici majoneza.

Na kraju, kupovni majonez, uz nezdrave masti i šećere, sadrži i niz veštačkih sastojaka poput konzervansa, aditiva i MSG-a. Istraživanja su pokazala da MSG ometa funkcije mozga, uzrokuje migrene, promene raspoloženja i može uzrokovati astmu.

reklame

Napravite domaći majonez lako i brzo, bez štetnih sastojaka.

Potrebno je:

– 4 belanceta,
– 1 kašika limunovog soka ili jabukovog sirćeta,
– 1 kašičica senfa
– 100 ml maslinovog ulja
– 100 ml kokosovog ulja
– so i biber.

Način pripreme:

Belanca stavite u blender i miksajte dok ne postanu penasta.

Dodajte limunov sok (ili sirće), senf i začine pa dodatno izmiksajte.

Polako dodajte ulje mešajući na maloj brzini. Na ovaj način omogućavate da se napravi emulzija.

Budući da nema nikakvih konzervansa, potrošite u roku od 7 dana.

Prijatno!

dnevno.rs/fitness.com.hr

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.