Ukoliko ste ljubitelj majoneza, pokušajte da napravite domaću varijantu ovog sosa i bićete oduševljeni ukusom, kao i odsustvom štetnih hemikalija i dodataka koji su sastavni deo kupovne varijante.
Ljubitelji majoneza ovaj umak “guraju” u sve, od sendviča, namaza do umaka uz meso, krompir, ali i povrće.
Međutim, kupovni majonez je pun štetnih sastojaka i trebalo bi ga izbegavati kako zbog zdravlje, tako i zbog linije.
Majonez je kalorijska bomba, a nutritivna nula, što je najgora kombinacija kada je reč o hrani. Sadrži visok udeo masti, među kojima preovladavaju one najgore: GMO sojino ulje, kukuruzno ulje i druga biljna ulja koja obiluju omega-6 masnim kiselinama. Ta ulja su zdrava samo ako je njihov unos u dobrom odnosu sa omega-3 masnim uljima.
Ukoliko vam nedostaje omege-3 masnih kiselina u ishrani, pa većina masti dolazi iz omega-6 masnih kiselina, povećavate rizik od nastanka srčanih bolesti, razvoja nekih vrsta karcinoma, dijabetesa tipa 2, osteoporoze, kao i upalnih i autoimunih bolesti poput reumatoidnog artritisa…