Recept za domaće kupinovo vino, evo kako da ga napravite sami!
Recept za domaće kupinovo vino, evo kako da ga napravite sami!

Kupinovo vino je od davnina dobro poznato kao vrlo koristan i efikasan lek za lečenje malokrvnosti (anemija).

Takođe se koristi kod iscrpljenosti, neuhranjenosti, za regulisanje probave, pritiska i cirkulacije.  Pojačava apetit, doprinosi boljem lučenju žuči i mokraće, a postoje i dokazi da povoljno deluje  i na pojedine kožne bolesti, kao što su razni lišajevi i osipi.

Ovo vino, smanjuje povišeni holesterol, sprečava ugrušavanje krvi, pojavu srčanih bolesti, ali i neuroloških poremećaja kao što su Parkinsonova bolest i Alchajmer.

Potrebno je:

reklame

– 5 kg kupina

– 1,5 kg šećera

Priprema:

Očišćene i oprane kupine staviti u veću posudu, zatim ih dobro izgnječite rukama i dodajte šećer. Nemojte ih napuniti do vrha, ostavite otprilike 3 prsta jer će nastupiti vrenje. Posudu prekrijte gazom i stavite na hladnije mesto. Neka odstoji nedelju dana. nakon toga pojaviće se gustiš (komina) koju treba odstraniti sa površine kašikom, a vino procediti kroz gazu. Staviti vino opet u posudu i ostaviti još nedelju dana. Tada pažljivo opet ocedite vino od taloga i pretočite u staklene flaše. Povezati flaše gazom (ne stavljajte čep jer bi flaša pukla). Čuvati na hladnom mestu i nakon mesec dana možete staviti čepove.

Recept za domaće kupinovo vino, evo kako da ga napravite sami!
Recept za domaće kupinovo vino, evo kako da ga napravite sami!

Upotreba:

Piti ujutru na prazan stomak ili uveče pre odlaska na spavanje. U lekovite svrhe dovoljna je dnevna doza od 0,5dcl do 1 dcl (pola čaše) ovog napitka u dužem vremenskom periodu oko 2-3 meseca.

Dobro je za:

– anemiju

– iscrpljenost

– pritisak

– regulisanje probave

– cirkulaciju

– pojačava apetit

– povišeni holesterol

– srčane bolesti

Izvor: cajeviza.com

loading...