Američka pita od jabuka
Američka pita od jabuka

Savršena kombinacija jabuke i cimeta. Američku pitu od jabuka poslužite sa sladoledom od vanile.

Sastojci

500 gr Psenično oštro brašno tip 400
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
150 gr maslaca
150 ml hladne vode

reklame

Maslac za premazivanje kalupa

za nadev:

1.5 kg Jabuka granny smith
100 gr šećera
2 kašike pšenično oštro brašno tip 400
1/2 kašičice cimeta u prahu
1/2 kašičice muškatnog oraščića
40 gr maslaca
prstohvat klinčića u prahu

Premaz:
1 jaje

Za testo u posudi pomešajte brašno, so i šećer. Dodajte maslac i pomoću miksera izradite testo dok ne dobije izgled krupnih mrvica

Postepeno dodajte hladnu vodu i mešajte varjačom dok testo ne bude kompaktno bez da bude vlažno ili lepljivo. Budite oprezni da ne preradite testo. Kako bi to testirali, stisnite manju količinu testa, ako je mrvičasto, dodajte još malo hladne vode (postepeno po 1 kašiku).

Testo podelite na dva dela i oblikujte ih u kugle. Zamotajte ih u plastičnu foliju i ostavite u frižideru da se testo hladi najmanje sat vremena.

Na lagano pobrašnjenoj površini razvaljajte testo u okrugli oblik veličine većeg od 26 cm i debljine oko 3 mm. Jedan list testa prebacite u okrugli kalup koji ste namazali maslacem, veličine 26 cm i lagano ga utisnite.

Savet:

Višak testa iskoristite za ukrašavanje pite.

Za nadev u većoj posudi pomešajte oljuštene i od semenki očišćene jabuke narezane na kockice, šećer, brašno, limunovu koricu i sok, cimet, muškatni oraščić i klinčić. Dobro izmešajte. Kašikom rasporedite nadev na testo u kalupu i rasporedite manje komadiće maslaca po celoj površini nadeva.

Prekrijte nadev preostalim testom. Oblikujte rub testa tako da višak testa odstranite makazama, pa spajajte donje i gornje testo stiskanjem prstima

Na gornjoj površini testa napravite nekoliko rupa, premažite ga razmućenim jajetom i posipajte s kockama šećera izlomljenim na manje komade.

Pecite sat vremena u prethodno zagrejanoj rerni na 190°C. Pre posluživanja pitu ostavite da se ohladi na žičanoj rešetki.

Velika kuhinja

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.