Savršena kombinacija jabuke i cimeta. Američku pitu od jabuka poslužite sa sladoledom od vanile.
Sastojci
500 gr Psenično oštro brašno tip 400
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
150 gr maslaca
150 ml hladne vode
Maslac za premazivanje kalupa
za nadev:
1.5 kg Jabuka granny smith
100 gr šećera
2 kašike pšenično oštro brašno tip 400
1/2 kašičice cimeta u prahu
1/2 kašičice muškatnog oraščića
40 gr maslaca
prstohvat klinčića u prahu
Premaz:
1 jaje
Za testo u posudi pomešajte brašno, so i šećer. Dodajte maslac i pomoću miksera izradite testo dok ne dobije izgled krupnih mrvica
Postepeno dodajte hladnu vodu i mešajte varjačom dok testo ne bude kompaktno bez da bude vlažno ili lepljivo. Budite oprezni da ne preradite testo. Kako bi to testirali, stisnite manju količinu testa, ako je mrvičasto, dodajte još malo hladne vode (postepeno po 1 kašiku).
Testo podelite na dva dela i oblikujte ih u kugle. Zamotajte ih u plastičnu foliju i ostavite u frižideru da se testo hladi najmanje sat vremena.
Na lagano pobrašnjenoj površini razvaljajte testo u okrugli oblik veličine većeg od 26 cm i debljine oko 3 mm. Jedan list testa prebacite u okrugli kalup koji ste namazali maslacem, veličine 26 cm i lagano ga utisnite.
Savet:
Višak testa iskoristite za ukrašavanje pite.
Za nadev u većoj posudi pomešajte oljuštene i od semenki očišćene jabuke narezane na kockice, šećer, brašno, limunovu koricu i sok, cimet, muškatni oraščić i klinčić. Dobro izmešajte. Kašikom rasporedite nadev na testo u kalupu i rasporedite manje komadiće maslaca po celoj površini nadeva.
Prekrijte nadev preostalim testom. Oblikujte rub testa tako da višak testa odstranite makazama, pa spajajte donje i gornje testo stiskanjem prstima
Na gornjoj površini testa napravite nekoliko rupa, premažite ga razmućenim jajetom i posipajte s kockama šećera izlomljenim na manje komade.
Pecite sat vremena u prethodno zagrejanoj rerni na 190°C. Pre posluživanja pitu ostavite da se ohladi na žičanoj rešetki.