RECEPT ZA AMERIČKE PALAČINKE
RECEPT ZA AMERIČKE PALAČINKE

Sastojci

300 g brašna za dizanje testa
200 ml tekućeg jogurta
200 ml mleka
4 jaja (odvojiti žumance od belaaca)
2 kašičice praška za pecivo
2 velike kašike otopljenog maslaca
80 g šećera
1 kesica vanilin šećera
prstohvat soli

reklame

Priprema

1. Stavite sve suve sastojke u jednu činiju i dobro ih pomešajte.

2. Odvojite žumance od belanaca.

Žumanca izmešajte varjačom pa im dodajte jogurt i mleko, dobro promešajte da se sastojci spoje.

Maslac otopite.

3. Suvim sastojcima dodajte postupno smesu od jaja, jogurta i mleka, lagano mikserom.

Ne predugo. Grudvice u palačinkama su sasvim uredu. Smesu valja mešati sve dok se suvi i vlažni sastojci ne sjedine. To znači da je smesu potrebno mešati dok ne nestanu posljednji tragovi brašna, ali grudvice mogu ostati. Ako smesu previše mešate, gluten će se osloboditi iz brašna pa će testo učiniti žilavim.

4. Dodajte smesi otopljeni maslac i dobro izmiješajte. Belance istucite u čvrst sneg te ih kutlačom lagano umešajte u pripremljenu smesu.

Testo ne sme stajati nego se odmah peku.

5. Tiganj za palačinke ovlaš premažite uljem i dobro zagrijte potom smanjite vatru. Uzimajte po malo smese i stavljajte je na sredinu tiganja. Pecite na laganoj vatri dok se s gornje strane svi mehurići koji su se pojavili ne popucaju, ne pre, tada palačinku preokrenite i pecite još par minuta.

6. Najbitnije je da se peku na laganoj vatri da ne bi spolja zagorele, a iznutra ostale sirove. Ako niste sigurni, nakon što je okrenete, mozete je bocnuti čačkalicom po sredini i tako proveravati da li su pečene, jer ne valja ako se prepeku.

Ne ostavljajte ostatak smese u frižideru, već odmah ispecite sve!

7. Nikako ne koristite samo oštro brašno. Možete samo glatko ili kombinaciju glatko/oštro (glatkog uviek više). Slučajno sam jednom napravila samo sa oštrim i imam samo jednu riječ – UŽAS!

Posluživanje

Poslužiti možete sa čime god želite. Mi smo ih jeli sa kremom i bananama

coolinarika.com/Silvia7

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.