Varivo od sočiva i piletine foto Kriva Drina
Varivo od sočiva i piletine foto Kriva Drina

Sočivo ili leća mahunarka pljosnatog oblika, braon ili zelenkaste boje (postoje i vrste crvene, žute i narandžaste boje koje se za vreme kuvanja pretvaraju u kašu). 100 g suvog sočiva ima 314 kalorija.

Od minrerala su zastupljeni: kalijum, fosfor, sumpor, kalcijum, magnezijum, gvožđe. Sadrži vitamine: karotin (provitamin A), B1, B2, nijacin i vitamin C (posebno je povećan u klicama).

Sočivo sadrži uglavnom nerastvorljiva vlakna. Za varivo se koristi celo zrno, a propasirano za namaze ili pljeskavice.

reklame

Kontraindikacije: osobe sa osetljivim organima za varenje ili bolesnim želucem i crevima treba da uzimaju u pasiranom obliku (jer je košuljica teško probavljiva).

Sočivo se dugo smatralo za sirotinjsku i prostu hranu ali danas se smatra delikatesnom namirnicom, ukusnijom i plemenitijom od pasulja.

Deca ga uglavnom rado jedu. Veoma često se može nači na jelovniku vrtića i škola.

Za varivo od sočiva i piletine potrebno je:

  •  100 g suvog sočiva
  • crni luk
  •  šargarepa
  •  200 g pasrianog paradajza
  •  piletina, batak i karabatak
  •  bio začin
  • aleva paprika
  •  peršun
  •  biber
  •  beli luk
  •  Varivo od sočiva i piletine foto Kriva Drina
    Varivo od sočiva i piletine foto Kriva Drina

Sočivo sipajte u vodu i pustite da provri. Prvu vodu bacite kao i kod kuvanja pasulja. Zatim sipajte novu vodu, dodajte crni luk koji je prethodno izdinstan na malo ulja, piletinu, pasirani paradajz, šargarepu i začine.

Sočivo se kuva 60-90 min. Često poveravajte da li ima dovoljne vode, jer sočivo dosta upija tečnost i dodajte ukoliko je potrebno.

Kada se meso skuva izvadite ga na čist tanjir i ostavite da se malo ohladi. Zatim ga izdelite na komadiće i vratite u varivo.

Ukoliko vam se učini da je varivo previše tečno možete ga zgustiti sa malo brašna i hladne vode.

Servirajte toplo.

Prijatno.

Izvor Bezgluten.net/Besno pile

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.