Sočivo ili leća mahunarka pljosnatog oblika, braon ili zelenkaste boje (postoje i vrste crvene, žute i narandžaste boje koje se za vreme kuvanja pretvaraju u kašu). 100 g suvog sočiva ima 314 kalorija.
Od minrerala su zastupljeni: kalijum, fosfor, sumpor, kalcijum, magnezijum, gvožđe. Sadrži vitamine: karotin (provitamin A), B1, B2, nijacin i vitamin C (posebno je povećan u klicama).
Sočivo sadrži uglavnom nerastvorljiva vlakna. Za varivo se koristi celo zrno, a propasirano za namaze ili pljeskavice.
Kontraindikacije: osobe sa osetljivim organima za varenje ili bolesnim želucem i crevima treba da uzimaju u pasiranom obliku (jer je košuljica teško probavljiva).
Sočivo se dugo smatralo za sirotinjsku i prostu hranu ali danas se smatra delikatesnom namirnicom, ukusnijom i plemenitijom od pasulja.
Deca ga uglavnom rado jedu. Veoma često se može nači na jelovniku vrtića i škola.
Za varivo od sočiva i piletine potrebno je:
- 100 g suvog sočiva
- crni luk
- šargarepa
- 200 g pasrianog paradajza
- piletina, batak i karabatak
- bio začin
- aleva paprika
- peršun
- biber
- beli luk
Sočivo sipajte u vodu i pustite da provri. Prvu vodu bacite kao i kod kuvanja pasulja. Zatim sipajte novu vodu, dodajte crni luk koji je prethodno izdinstan na malo ulja, piletinu, pasirani paradajz, šargarepu i začine.
Sočivo se kuva 60-90 min. Često poveravajte da li ima dovoljne vode, jer sočivo dosta upija tečnost i dodajte ukoliko je potrebno.
Kada se meso skuva izvadite ga na čist tanjir i ostavite da se malo ohladi. Zatim ga izdelite na komadiće i vratite u varivo.
Ukoliko vam se učini da je varivo previše tečno možete ga zgustiti sa malo brašna i hladne vode.
Servirajte toplo.
Prijatno.
Izvor Bezgluten.net/Besno pile