Prženice su možda ne baš najzdravije ali zato veoma ukusno jelo naročito za doručak. Pred vama je recept za početnike i sve one koji ne znaju.
Prženice se obično prave od bajatog ili starog hleba, preostalog od prethodnih
dana.
Osim hleba, za pripremanje ovog ukusnog specijaliteta, koji se uglavnom jede
za doručak ili večeru, ali može uvek, kad god vam se prijede, potrebni su vam
još jaja, malo mleka, soli i ulje.
U ovom članku ćemo vam sada detaljno objasniti kako napraviti prženice.
Potrebni sastojci:
- kriške hleba
- jaja
- mleko ili voda
- malo soli
- ulje za prženje
- tiganj
- papirni ubrusi
- viljuška
- rešetkasta kašika
Način pripreme:
1) U činiji, dovoljno širokoj da može da stane parče hleba, umutite jaja, malo ih
posolite, dodajte malo mleka ili vode i ponovo dobro umutite.
2) Hleb isečen na kriške debljine 1,5 do 2 cm pažljivo potopite u razmućena
jaja, odmah ih izvadite i stavite u tiganj sa zagrejanim uljem. Pržite ih na
umerenoj temperaturi, jer ako je jaka, mogu da izgore.
3) Kad porumeni strana koja se prži, pažljivo je okrenite i pržite drugu stranu.
Gotove prženice izvadite, stavite na papirni ubrus, kako bi upio suvišnu
Napomene:
Prilikom prženja, često se dešava da prženice upiju ulje u kojem se prže, pa je
neophodno da se dolije još onoliko ulja koliko je potrebno da ispržiti svu željenu
količinu. Zagorele mrvice koje plivaju po ulju povremeno izvaditi rešetkastom
kašikom.
Pri spuštanju prženice u zagrejanu masnoću budite pažljivi, jer može da dođe
do velikog prštanja vrelog ulja