Pita sa višnjama i grizom, bez dodataka poput jogurta, jaja ili mleka, čiste višnje, kore i šećer. Ništa više i nije potrebno da pita bude ukusna.
Sastojci:
- 600 gr očišćenih od koštica višanja ( ja koristim zaledjene jer zadrže sav sok i puste ga kada se pita peče )
- 10 kašika šećera za fil
- 9 kašika griza
na svaku koru po dve kašike šećera za posipanje ( kod mene je bilo 13 ) - 150 ml ulja
- 150 ml vode ili kisele vode
- 500 gr gotovih kora
Priprema:
Uključiti rernu da se zagreje na 200 stepeni.
Pomešati višnje, griz i 10 kašika šećera.
Pomešati vodu i ulje.
Premazati tepsiju uljem.
Podeliti kore po tri. Kako sam ja imala 13 kora, podelila sam tri rolata po 3 kore i jedan od 4.
Premazati četkicom prvu koru i posuti sa dve kašike šećera, preko staviti drugu koru pa i nju premazati uljem i vodom i posuti sa 2 kašike šećera, ponoviti postupak i sa trećom korom.
Na širu stranu poredjati 1/4 fila i uviti.
Saviti krajeve unutra, pa tako urolati.
Uraditi tako sa svim korama. Dobiju se 4 rolata.
Poslagati svaki u tepsiju.
Premazati ih sve sa vodom i uljem koji su rpeostali. Ako vam ne ostane slobodno pomešajte još malo ulja i vode pa premažite.
Izbušiti rolate viljuškom i svaki posuti sa još malo šećera, kao kad solite.
Staviti da se peku.
Mi smo pekli 30 minuta, zadnjih 5 sa ventilatorom.
Pečenu pitu sa višnjama pokriti krpom i ostaviti da se ohladi.
Iseći je, posuti sa šećerom u prahu pa poslužiti.
Prijatno.