Obogatite svoje police zimnice sa mariniranim šampinjonima.
1 kg sitnijih šampinjona
2 dl vode
1 dl sirćeta
1 kašika soli
1 kašičica šećera
malo bibera u zrnu
2 lista lovora
2-3 čena belog luka
1/2 kašičice sušene majčine dušice
1/2 kašičice sušenog origana
prstohvat sušenog bosiljka
Usitniti šampinjone ukoliko je potrebno, tj. veće iseći na polovine ili četvrtine.
Sve sastojke osim šampinjona staviti u manju šerpu. Beli luk dodati iseckan na listiće. Staviti smesu da proključa, pa u ključalu tečnost dodavati pečurke u turama. Svaku turu kuvajte 2-3 minuta (ako želite da budu mekše, onda i do 5min, ali nema potrebe). Nakon tog vremena šupljikavom kašikom ih vaditi direktno u pripremljene tegle, a u ključalu tečnost sipati novu turu šampinjona.
Kad su sve pečurke prokuvane, zaliti ih vrelom tečnošću (tečnost ih mora prekriti), tegle dobro zatvoriti i ostaviti da se hlade. Koristiti ih odmah po hlađenju, najbolje sutradan.
kuhinjazaposlenezene.blogspot.rs