Sastojci:
– 5 kg paradajza
– 30 crvenih mesnatih paprika
– 250 gr ljutih paprika baburica
– 200 gr secera
– Soli po ukusu
– 300 ml ulja
– 200 ml vinovog sirceta
– 4 glavice belog luka
– 5-6 biberovih zrna ili kasicica mlevenog bibera
Priprema:
Paradajz oprati i samleti u masini za meso.
U dublju serpu presuti paradajz i staviti ga da se kuva na tihoj vatri.
Dodati: secer, ulje, sirce i biber.
Beli luk sitno iseckati i dodati paradajzu.
Smesu kuvati oko 45 minuta.
U medjuvremenu, oprati crvene paprika i izmleti ih na masini za meso, pa ih dodati paradajzu.
Ljute paprika oprati, ocistiti, pa ih cele dodari smesi. Sve kuvati jos 20-30 minuta.
Tegle sterilisati (oko pola sata u rerni, na temperature od 100 stepeni).
Kada je ljutenica gotova, odmah je sipati u vrele tegle, zatvoriti i pustiti da se polako ohladi.
Zatim tegle odloziti u podrum ili spajz.
receptizasvakog.com