Grašak je vrlo često jelo na domaćoj trpezi. Lako ga je napraviti i uvek je dobro i brzo rešenje.
Sastojci:
• grašak, 350-400 gr
• gavica crnog luka
• brašna, 1 kašika
• aleva paprika, 1 kašikica
• soli po ukusu
• malo šećera
• krompir, 2 kom
• šargarepa, 1 kom
• malo mirođije po ukusu
Uputstvo za pripremu:
U šerpu na malo masnoće izdinstati glavicu sitno seckanog crnog luka. Dodati grašak, šargarepu isečenu na tanje kockice i isto tako krompir.Sipati malo vode, posoliti i malo dodati šećera i uz povremeno dodavanje vode sve lepo dinstati.Potom dodati kašiku brašna i sve lepo izmešati, kratko propržiti, dodati kašikicu slatke crvene mlevene paprike, promešati. Grašaku dodavati vode dok se sve lepo ne skuva uz povremeno mešanje. Tokom kuvanja grašak probati i dodati po potrebi još malo soli ili šećera.
Grašak je lep uz dodatak vrlo malo mirođije, služiti uz pohovane šnicle…
zena.blic.rs