Prvi čovek na Plutonu
New Horizon

Američki astronom Klajd Tombah (Clyde Tombaugh) otkrio je Pluton 1930. godine. Nakon smrti 1997. godine, njegov pepeo je poslat u svemir sa sondom NASA-e “Novi Horizont” (New Horizon probe). Putovao je čitavih 9 godina, prešao 6 milijardi kilometara na misiji koja je koštala 460 miliona funti i koja predstavlja do sada najbliži susret čoveka sa Plutonom.

Prvi čovek na Plutonu
Klajd Tombah (Clyde Tombaugh)

Sonda koja ove godine treba da sleti na Pluton, nosi sa sobom pepeo naučnika koji je tu planetu otkrio. Pored Plutona, on je otkrio i brojne asteroide. Asteroid Tombah (Tombaugh) otkriven 1931. godine nosi njegovo ime. Takođe je prozivan zbog ozbiljnog izučavnja neidentifikovanih letećih objekata. Klajdova poslednja želja bila je da mu se pepeo pošalje u svemir. I ostvarena je pre 9 godina, kada je Klajd pošao na svoje poslednje putovanje, sondom “Novi Horizont”. Uskoro će postati prvi čovek na Plutonu.
Letelica bi 15. januara trebala da priđe dovoljno blizu ovoj patuljastoj planeti i njenom mesecu Šaron (Charon), da nam omogući detaljnije posmatranje i merenje prašine, isparenja i magnetnog polja.
Pretpostavlja se da je Pluton sastavljen od leda, metana, nitrogena, i stena koje okoružuju metalno jezgro i veoma je negostoljubiva sredina za život.
Dr. Denis Ruter iz NASA-e kaže: “Imamo neku predstavu o tome šta nas na Plutonu očekuje, ali ne mogu da se okanem osećaja da će istorija da se ponovi, pa može da se desi da se nađemo potpuno zapanjeni nečim novim, što niko nije očekivao.”
“Često razmišljam o činjenici da, onog momenta kada smo uspeli da se približimo nekom objektu u solarnom sistemu, tog momenta je naše znanje o njemu skočilo napred.”

dailymail.co.uk

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.