Svako ima svoj jutarnji ritual za buđenje. Neki odmah razmišljaju od svemu što ih čeka taj dan ili odmah počnu da pišu u svoj dnevnik, neki nameste alarm za “još samo pet minuta” a neki mogu odmah brzo i lako na noge. Kako će nam jutro izgledati zapravo zavisi o tome kada smo i u kakvom stanju otišli na spavanje noć pre.

 

A kada govorimo o stanju, ne mislimo na umor, iscrpljenost ili nešto slično već o tome kako smo svoj um i telo pripremili za spavanje. Pred vama se nalazi jednu zanimljiva i jednostavna formula koja se zove “10-3-2-1-0”.

reklame

Prema toj formuli, glavna osnova za dobar noćni san počinje već poslepodne i već tada bi trebalo početi s nekom vstom pripreme za noćni odmor. Postoji pet ključnih perioda na koje treba da pazite, a koji su sami po sebi pravilo:

10 sati pre kreveta: nema više kofeina

3 sata pre kreveta: nema više hrane ili alkohola

2 sata pre kreveta: nema više posla

1 sat pre kreveta: nema više televizije, kompjutera ili mobilnog

0: koliko puta smete ujutro da odložite alarm za buđenje.

krevet

Deset sati: toliko je potrebno da se krv pročisti od stimulativnih učinaka koje izazivaju pića s kofeinom i hrana sa šećerom (kafa, zeleni i crni čaj, koka-kola, energetski napici, čokolada itd…).

Tri sata: vreme koje je vašem telu potrebno da se odmori bez potrošnje energije kako bi provarilo tešku večeru ili eliminisalo učinke alkohola.

Dva sata: prestanite da radite sve što je vezano uz vaš posao – u stvari, prestanite da mislite o poslu. Imaćete dovoljno vremena za to sutra.

Jedan sat: ugasite svu elektroniku – prestanite da telefonirate, proveravate e-mail, ne visite na društvenim mrežama, odnosno nemojte uopšte da buljite u ekran. Dajte očima i umu malo odmora.

Nula: ako odmah ustanete iz kreveta bez da namestite alarm na “još pet minuta”, steći ćete naviku ustajanja bez dodanog kratkotrajnog sna zbog kojeg se samo osećate usporeno.

san

Ako se držite ove formule, vać san će sigurno biti dubok i osvežavajuć, a ujutro ćete se osećati odmorno i puni energije!

zdravaisretna.hr

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.