Posna testenina sa povrćem, testenina, povr'e, posno jelo, post, pasta, recept, pixabay

Za vreme uzdržavanja od mrsne hrane umanjićemo strasti i grehe koji dolaze od tela i na taj način olakšati sebi odricanje od grešnih misli i dela, što je pravi smisao posta

Važno je prvo naglasiti da za vreme posta treba jesti malo, jer je nerazumno postiti tako što ćemo se u određenom trenutku predati uživanju u hrani. Taj period treba provesti u odricanju od telesnih želja i negovanju duhovnih vrlina, a uzdražavanje od hrane pomaže da naše telo bude pouzdan saveznik u postizanju tog cilja.
Božićni post nalaže odricanje od mesa i belog mrsa (mleko, sir, jaja), ulje i vino su dozvoljeni svakog dana, osim srede i petka kada se posti na vodi.

Subotom i nedeljom dozvoljeno je da se jede riba, kao i na praznik Vavedenja Presvete Bogorodice, bez obzira u koji dan padne. Ribu je dozvoljeno jesti i na Svetog Nikolu, ali samo ukoliko slavite tu slavu.

reklame

I nauka potvrđuje da uzdržavanje od mrsne hrane jača imuni sistem organizma. Period smanjenog unosa kalorija smanjuje i broj belih krvnih zrnaca, što uzrokuje promene koje dovode do ponovne proizvodnje ćelija imunog sistema.

Božićni post traje 40 dana i za to vreme se treba pridržavati pomenutih pravila, a za Badnji dan, posti se strogo na vodi.

Ako iz zdravstvenih razloga ne možete da se pridržavate ovih pravila, a želeli biste da postite, potrebno je da se posavetujete sa svojim sveštenikom ili duhovnikom, kako biste utvrdili koja vrsta posta je najbolja za vas. Ovo se, uglavnom, odnosi na trudnice i dojilje, decu, stare i bolesne.

Telegraf

http://www.telegraf.rs/zivot-i-stil/1880003-kako-se-pravilno-posti-evo-sta-smete-a-sta-ne-smete-da-jedete

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.