Ako pođemo od one da “Pola Srbije slavi Svetog Nikolu, a pola ide u goste“, dolazimo do toga da se samo 19. decembra u Srbiji na pripremanje slave i na poklone potroše milioni evra.
“Vreme se promenilo. Svake godine nam se smanjuje broj gostiju, ali ipak se trudimo da na stolu bude svega. A posna trpeza je skupa. Za petnaestak prijatelja i rodbine koji dolaze i nepozvani, potrebno je petnaestak kilograma ribe, a samo to košta oko 10.000 dinara. A gde su posne sarme, kiflice, pite, salate, piće, kolači. Bez 300, 400 evra slavu je nemoguće napraviti”, objašnjava Bošković.
“ Za slavu uvek mora da bude, a kasnije ćemo da smišljamo načine da pokrijemo minus. Čekovi su nam već godinama spas, ali za jedan ček možemo da uzmemo sve manje namirnica”, kaže Sava Mitrović, domaćin iz Požarevca.
Samo za Svetog Nikolu mogli bi da potrošimo 372 miliona evra
Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, Srbija ima 2,5 miliona pravoslavnih domaćinstava, što bi značilo da se ova krsna slava obeležava u više od milion domaćinstava u našoj zemlji.
Ako uzmemo da je za pripremanje slave potrebno minimum 300 evra, a da prosečan poklon košta oko 1.000 dinara, pod uslovom da sva domaćinstva u Srbiji zaista slave Svetog Nikolu, dolazimo do frapantnog podatka da se samo za Svetog Nikolu u Srbiji potroši najmanje 372 miliona evra.
Minimalni troškovi posne slavske trpeze za 15-ak gostiju:
Slavska trpeza Cena po komadu, litru, kilogramu
Slavsko žito – 800 dinara