Pečurke su odlična zamena za meso – bez obzira da li ste vegetarijanac ili jednostavno želite predahnuti od konzumiranja hrane životinjskog porekla.
Pohovane, u umaku, na salatu, pečene, pa čak i sirove – uvek su sjajne, a uz ovaj recept – mesna amnezija je zagarantovana, piše Punkufer.dnevnik.hr.
Sastojci:
400 grama prezli
100 grama brašna
150 ml mleka
1 kašika limunovog soka
Desetak većih šampinjona
ulje za prženje
so i biber po želji
6 kašika naseckanog peršuna
Priprema:
1. U blenderu pomešajte sveži peršun i prezle dok ne dobijete fino smlevenu smesu, dodajte so i biber po želji. Peršun obavezno operite i dobro posušite pre mešanja s hlebom.
2. U mleko ulijte limunov sok i pustite da odstoji desetak minuta.
3. Pečurke očistite i naseckajte na kriške debele oko jednog centimetra.
4. Na kuhinjsku površinu rasprostrite posude za pohovanje: u tri činije odvojeno postavite brašno, mleko s limunom i prezle.
Ovako možete ispohovati i druge vrste pečuraka poput bukovača i vrganja
Svaku krišku šampinjona dobro umočite u brašno, mleko i na kraju prezle s peršunom, pa stavite pecite u zagrejanom ulju oko tri minuta, dok ne dobijete hrskavu zlatno-smeđu koricu.
5. Pržene šampinjone poslužite uz umak na bazi majoneza u koju možete dodati kašiku senfa, komadiće kiselih krastavaca, kapare, crvenu papriku i malo limunovog soka.
Prijatno