Pijem da je zaboravim: Nauka potvrdila, opijanje dugoročno uništava pamćenje i otežava izgradnju novih sećanja

Opijanje dugoročno uništava pamćenje i otežava izgradnju novih sećanja, pokazalo je špansko istraživanje

Mladi i nešto stariji tinejdžeri rado posežu za alkoholom ne razmišljajući baš mnogo o njegovim lošim posledicama. Opijanje dugoročno uništava pamćenje i otežava izgradnju novih sećanja, pokazalo je špansko istraživanje. Preteranim konzumiranjem alkohola mladi neće zaboraviti samo ono što se desilo prethodne večeri, već i dan pre opijanja. To je zato što je hipokampus, područje u centru mozga, vrlo osetljiv na uticaj toksina koji se oslobađaju iz alkohola. Hipokampus, inače, igra ključnu ulogu u učenju i pamćenju.

Istraživanje je pokazalo da opijanje utiče i na takozvanu deklarativnu memoriju (oblik dugoročnog pamćenja), koja usled konzumiranja alkohola postaje oslabljena, pa studenti, recimo, imaju problem sa usvajanjem informacija koje im se prenose pre svega usmeno.

Pročitajte i  Naučnici otkrili: Zašto stare povrede bole na promenu vremena?

Zabrinjava saznanje, poručuju istraživači, da se poslednjih godina opijanje među mladima proširilo u celoj Evropi. Pritom, pažnja javnosti uglavnom je usmerena na vidljive negativne posledice alkoholizma, kao što su saobraćajne nesreće, nasilje ili remećenje javnog reda. S druge strane, nijedno društvo apsolutno nije svesno dugoročnih štetnih posledica koje konzumiranje alkohola može da nanese mozgu.

novosti.rs