paelja, recept, piletina, pirinač, španska kuhinja, pixabay

Paelja je klasičan španski specijalitet koji dolazi sa istočne mediteranske obale ove zemlje.

Ukusan i jednostavan za pripremu, najčešće se preporučuje za ležerne nedeljne ručkove uz porodicu, društvo i dobro belo vino.

Sastojci:

reklame

5 ili 6 pilećih karabatka sa kožom (uz ovo meso može se dodati i dimljena kobasica)

1,5 čaše pirinča za rižoto ili pilav (arborio) ili bilo koji pirinač kratkog zrna
maslinovo ulje

1 zreli paradajz
1 crni luk fino iseckan
2 čena belog luka
2 mesnate crvene paprike
1 šaka svežeg graška
so, biber
nekoliko vlasi šafrana
3,5 čaša pilećeg bujona
malo seckagog peršuna
limun iseckan na kriške

Priprema:

1. U plitkom, a širokom loncu zagrejati malo maslinovog ulja, pre nego što ulje počne da se puši, ispržiti piletinu koju ste začinili solju i biberom, po jedan minut na obe strane, tako da dobije zlatnu boju. Odložiti na tanjir pored i u tom istom ulju lagano pržiti crni luk i jedan paradajz koji ste pre oljuštili i iseckali. Pržiti luk i paradajz dok se ne karamelizuju (poprime blago braon boju i duboku aromu, luk ne sme da zagori!), zatim dodati malo tečnosti i izmešati sve sa iseckanim belim lukom…

loading...

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.